De kunst van een High Performance Organisatie

Werkprofessor

February 13, 2023

De kunst van een High Performance Organisatie

Werkprofessor

February 13, 2023

De kunst van een High Performance Organisatie

Werkprofessor

February 13, 2023

De kunst van een High Performance Organisatie

Werkprofessor

February 13, 2023

Het ontrafelen van de kunst van een High Performance Organisatie, aan de hand van 7 smaken die elke topkok gebruikt, dat is een origineel uitgangspunt en als culinaire liefhebber voor mij ook inspirerend. In het boek Leiderschap Met Smaak gaan Tjeerd den Boer en Niels van Rees in gesprek met de smaakmakers van De Librije. Ze ontrafelden de gedachten en ervaringen van Jonnie en Thérèse Boer aan de hand van de zeven Librije-smaken: zoet (succes), zuur (tegenslagen), zout (fouten), bitter (conflicten), umami (verandering), vet (strategie) en 3D (gastvrijheid). Die smaken zijn een metafoor voor het gedrag dat tot succes leidt.

Onze gast van vandaag is Tjeerd den Boer. Tjeerd geeft al jarenlang trainingen op het gebied van communicatie en leiderschap aan het management en de medewerkers van De Librije en vele andere bedrijven. Al jarenlang vragen mensen aan Jonnie schrijf nou eens een boek over jouw succes. Jonnie heeft toen gezegd, dat ga ik echt niet doen, dat moet jij maar doen Tjeerd, want jij snapt dat beter dan mij. Zo kwam er een boek over leiderschap aan de hand van de 7 Librije smaken. Daar willen we meer van weten.

High Performance Organisatie
Een jongen uit Giethoorn en een meisje uit Steenwijk zetten vanaf de bodem af aan een driesterrenrestaurant op. Als je dat kan opbouwen en daarnaast ook al 18 jaar lang kan behouden, want dat is helemaal knap, dan kan met behulp van dit boek iedereen dat doen volgens Tjeerd. Het boek moet helpen om voor iedereen die dat leuk vindt een High Performance Organisatie neer te zetten.  

Voordat Tjeerd voor de Librije kwam werken, kwam hij al over de vloer bij Jonnie thuis. “Op de dag toen de Librije haar derde ster kreeg zei Jonnie tegen mij: ‘Tjeerd ik heb een probleem.’ Ik zeg: ‘Hoezo? Je hebt net drie sterren behaald.’ Jonnie: ‘Een ster haal je in de keuken, maar je behoudt ze met leiderschap. Nu moet je komen helpen.’ Dat is 18 jaar geleden en sindsdien praten we wekelijks over het leiderschapsmodel van de Librije.

Vaak hebben ondernemers geen idee wat precies hun leiderschapsmodel is. Zo ook Jonnie en Thérèse. Het gesprek over managementvaardigheden kwam maar niet op gang. Totdat het boek van Jonnie, Puurst dat ging over de 7 smaken, uitkwam. “Daar was hij zo enthousiast over aan het vertellen, dat ging echt over zijn passie. Bij het hoofdstuk bitter vroeg ik hoe het zit met leidinggeven aan mensen. Toen zei hij ‘breek mij de bek niet open.’ Via het smaak metafoor kwamen wij in gesprek over leiderschap en zo hebben we de hoofdstuk structuur ingedeeld. Zij denken in smaak en daardoor konden zij het verhaal wel vertellen.”

Links

Meer over Tjeerd

Bekijk hier het boek

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen