Data science: juridische en ethische vraagstukken

Werkprofessor

July 5, 2021

Data science: juridische en ethische vraagstukken

Werkprofessor

July 5, 2021

Data science: juridische en ethische vraagstukken

Werkprofessor

July 5, 2021

Data science of in het Nederlands data wetenschap. Deze podcast is een serie van drie podcasts over data science met professoren van de Universiteit Maastricht en het Brightlands institute for smart society (BISS). Voorgaande weken spraken we met Rudolf Müller en Lisa Brüggen en vandaag is Gijs van Dijck, professor in Private Law te gast om de serie af te sluiten. Met hem duiken we in de juridische en ethische vraagstukken rondom Data Science.

Gijs van Dijck is Professor is Private Law aan de Maastricht Universiteit. Hij heeft een juridische achtergrond en deed veel empirisch onderzoek tijdens zijn promotie met een specialisatie in netwerkanalyses. Op dit moment focust Gijs zich vanuit het BISS instituut op projecten met bedrijven, daarin is Gijs de expert op het gebied van Juridische en Ethische vraagstukken bij het gebruik van data science.


Data-ethiek

“Hoe goed is de kwaliteit van je data en hoe goed zijn de conclusies die je daaruit trekt?”, stelt Gijs. Een veelvoorkomend misverstand is dat data-ethiek, waarbij een bewuste afweging gemaakt wordt over hoe we willen dat er met data om mag worden gegaan, een ‘juiste’ manier van omgang met data voorschrijft. Dat we regels kunnen maken voor ‘juist’ gebruik en als een organisatie die regels toepassen ze ‘goed’ bezig zijn. Ook aan data-ethiek zitten keerzijden, Gijs vertelt waarom.

Bedrijven en data science
Er bestaan natuurlijk al “off the shelf” producten; de systemen die al getest zijn en je zo over kan nemen. Maar wat is hier het probleem mee? Weten bedrijven waar ze voor kiezen? en Wat kan er mis gaan? De belangrijkste boodschap van Gijs: “hoe minder je weet hoe kritischer je moet zijn.” Luister naar de podcast en kom erachter waarom dit een kritische houding belangrijk is en hoe je dit beter kan beoordelen.

Links

Meer over Gijs van Dijck

Alles over het Brightlands institute for smart society (BISS)

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen