Data science is de toekomst, het heden en het verleden

Werkprofessor

June 21, 2021

Data science is de toekomst, het heden en het verleden

Werkprofessor

June 21, 2021

Data science is de toekomst, het heden en het verleden

Data science is de toekomst, het heden en het verleden

Werkprofessor

June 21, 2021

Smartphones en andere smart devices, ze zijn hedendaags niet meer weg te denken. Technologische ontwikkelingen gaan hand in hand met ons dagelijks bestaan. Luister jij bijvoorbeeld naar jouw smart device die jou vertelt welke kleding je aan moet op basis van de weersvoorspelling? Er zijn volgens wetenschappers talloze van dit soort dingen die voorspeld kunnen worden aan de hand van data, maar is dit wel echt zo en kloppen deze voorspellingen wel? Je luistert naar het begin van een serie van drie podcasts over Data science met professoren van de Universiteit Maastricht en het Brightlands institute for smart society (BISS). Vandaag praten we met Rudolf Müller.

Rudolf Müller is hoogleraar Quantitative Economics aan de Universiteit Maastricht en is verbonden aan het BISS institute. Zijn werk bij BISS richt zich op het ontwerpen van slimme service systemen, waarbij hij vanuit een multidisciplinair perspectief de rekenprestaties, gebruikerstevredenheid en economische prestaties op één lijn brengt. Rudolf vertelt ons vandaag in het algemeen over data science. Volgende week is Lisa Brüggen te gast, die ons vertelt over het gebruik van data science en de biases van data science. Ten slotte sluiten wij deze serie af met Gijs van Dijck die ons vertelt over ethische en juridische vraagstukken binnen data science en de maatschappelijke context.

Data science binnen de digitalisering

Rudolf vertelt: “Er is enorm veel data en enorm veel toegang tot data. Wij zitten eigenlijk nu in een stadium van de digitale ontwikkeling waarbij wij een volledige digitale tweeling van onszelf aan het bouwen zijn.” Volgens Rudolf kunnen wij tegenwoordig door het leren bouwen van nieuwe vormen van algoritmen, verschillende aspecten begrijpen zonder dat daar specifieke kennis voor nodig is. Hoe kan je hier iets mee doen als ondernemende professional? Je hoort het in deze aflevering!

Is data science de toekomst?

Digitalisering is nieuw, maar het gebruik van data voor het nemen van besluiten is eigenlijk niet nieuw. Zodra duidelijk is wat je wil bereiken met verzamelde data kan je als ondernemer eventueel algoritmen opbouwen en deze implementeren in je ondernemingsstrategie. Rudolf Müller geeft in deze aflevering antwoord op vragen als: Hoe ver willen we data science ons laten brengen? Wat willen we voorspellen? En; hoe kwetsbaar is dat eigenlijk?

Links

Meer over Rudolf Müller

Alles over het Brightlands institute for smart society (BISS)

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen