Betekenisvolle organisaties: tussen belofte en realiteit

Werkprofessor

March 25, 2024

Betekenisvolle organisaties: tussen belofte en realiteit

Werkprofessor

March 25, 2024

Betekenisvolle organisaties: tussen belofte en realiteit

Betekenisvolle organisaties: tussen belofte en realiteit

Werkprofessor

March 25, 2024

In de hedendaagse zoektocht naar betekenis binnen organisaties onthult Stephan Ummelen, auteur van "Betekenis in Bullshit," het verschil tussen de maatschappelijke beloften van organisaties en de daadwerkelijke realisatie ervan.

Deze kloof wordt zichtbaar door de nadruk op marketing en merkwaarden, die vaak niet in lijn liggen met de authentieke identiteit en overtuigingen van een organisatie. Stephan benadrukt het belang van authentieke betekenisgeving en het vermijden van loze beloften die de werkelijke waarden van een organisatie verbergen.

Een essentieel punt van kritiek in het gesprek is het contrast tussen de beloften van organisaties en hun daadwerkelijke uitvoering, wat resulteert in een gebrek aan vertrouwen, zowel binnen als buiten de organisatie. Stephan stelt voor op een heroverweging van de manier waarop organisaties hun doelen en kernwaarden beschouwen, met een sterke nadruk op participatie, medezeggenschap, en een oprechte dialoog met werknemers. Deze transitie vereist een verschuiving van een toekomstgerichte, op de markt gerichte benadering naar een focus op het heden en verleden, waarbij de ware betekenis en waarden die aan de basis liggen van de organisatiecultuur worden erkend.

Takeaways

  • Betekenis boven Bullshit: Stephan benadrukt het belang van authentieke betekenisgeving binnen organisaties, in tegenstelling tot het creëren van oppervlakkige marketingbeloften die niet overeenkomen met de werkelijke identiteit en waarden van de organisatie. Dit onderstreept de noodzaak voor organisaties om dieper na te denken over hun maatschappelijke rol en de echte waarde die zij bieden.

  • Kloof tussen belofte en realiteit: er bestaat een significant verschil tussen de maatschappelijke beloften van organisaties en hun daadwerkelijke handelingen. Deze kloof leidt tot een vertrouwensbreuk, zowel intern bij werknemers als extern bij klanten en de maatschappij. Stephan pleit voor een heroverweging van organisatiecultuur en -waarden door gesprekken met werknemers, en een verschuiving van focus naar daadwerkelijke waarden en betekenis.

Ethische bedrijfsvoering: de noodzaak voor organisaties om hun ethische verantwoordelijkheden serieus te nemen wordt benadrukt, vooral in een tijd waarin bedrijven een grotere rol spelen in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen.Stephan moedigt aan tot een bredere integratie van ethiek binnen organisaties, die verder gaat dan enkel de marketingafdeling. Het gaat erom dat organisaties niet alleen in woorden, maar ook in daden laten zien hoe ze bijdragen aan een betere wereld. Dit vergt een oprechte toewijding aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en kernwaarden, in plaats van zich te verschuilen achter loze marketingbeloften.

Links

Meer over Stephan Ummelen

Bekijk hier het boek 'Betekenis & Bullshit'Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor ophttps://www.linkedin.com/company/viepeople/ of ophttps://www.viepeople.com/inspiratie?inspiration-type=Podcast.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen