Bestaat je organisatiecultuur nog na een jaar corona

Werkprofessor

February 15, 2021

Bestaat je organisatiecultuur nog na een jaar corona

Werkprofessor

February 15, 2021

Bestaat je organisatiecultuur nog na een jaar corona

Werkprofessor

February 15, 2021

Door corona zitten we in een collectieve cultuurshock. Antropologen zijn al lang bekend met cultuurshocks en de fases waar mensen doorheen gaan tijdens een dergelijke shock. Jitske Kramer schreef het boek ‘werk heeft het gebouw verlaten’ over dit principe op de werkvloer gedurende het afgelopen jaar.

Jitske Kramer is corporate antropoloog, ze onderzoekt hoe mensen een cultuur vormen, en hoe een cultuur mensen vormt. Met Jitske kijken we in deze aflevering van de Werkprofessor naar het afgelopen corona-jaar en de mate waarin de cultuur zoals we die kennen nog bestaat. Een ding is zeker: onze cultuur is aan het veranderen.

Van aanloopfase naar de honeymoon

Jitske neemt ons mee in de verschillende fasen van een veranderende cultuur. De eerste twee fasen bij een cultuurverandering als de corona-tijd zijn de aanloopfase en de honeymoon fase. In de aanloopfase, weet je dat je dingen moet gaan veranderen en voorbereiden. Bij corona was de fase erna voor veel mensen heel kort. Jitske legt uit: “je vond het eigenlijk ook wel fijn dat thuiswerken en de rust”. Ook deze fase gaat voorbij, en dan kom je in de cultuurshocks.

De cultuurshock

De eerste shock gaat over gedrag: “Je moet op allerlei manieren je gedrag aanpassen” aldus Jitske. Daarna komt de shock van de fundamentele overtuigingen: “dan ga je je afvragen wat je er eigenlijk van vindt”, dat is een pittige periode. Na de cultuurshocks komt ook nog de terugkeerfase, we zijn er met corona nog niet aan toe, maar die tijd gaat wel komen. Je bent veranderd en je kijkt anders naar dingen, dus je kunt niet terug naar je oude situatie. Hoe dan wel, hoor je in de podcast.

Links
Meer over Jitske Kramer

Het nieuwe boek van Jitske Kramer

Sapiens (graphic novel) besproken in de podcast

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen