Bereid je nu alvast voor op de volgende crisis

Werkprofessor

November 16, 2020

Bereid je nu alvast voor op de volgende crisis

Werkprofessor

November 16, 2020

Bereid je nu alvast voor op de volgende crisis

Werkprofessor

November 16, 2020

Arjen Lubach had het over de fouten die gemaakt worden in de bestrijding van de klimaatcrisis rondom de transitie van aardgas naar duurzamere energiebronnen. Jan Rotmans gaf daar online direct kritiek op: “op deze manier stimuleren we een duurzame transitie niet”. In deze podcast hoor je waarom de kritiek van Lubach vergelijkbaar is aan de scepsis over de mobiele telefoon van vijftien jaar geleden en waarom dat heel begrijpelijk is. 

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit, oprichter van onder andere Urgenda en hij was pionier met zijn vroege publicaties over klimaatverandering. Hij leeft bij het mantra: “Wij leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk”. Voor bedrijven heeft hij een duidelijke boodschap: “Zorg dat je veerkrachtig en wendbaar wordt, zodat je voorbereid bent op de volgende crisis”.

Van vies naar schoon

Jan Rotmans werkt samen met bedrijven als Shell om te kijken naar de transitie van vies naar schoon. Jan beschrijft het duidelijk: Shell staat bekend als vies, vijftien jaar geleden zei ik al tegen ze dat ze een transitie moeten maken omdat ze anders over tien jaar niet meer bestaan, daar werd toen om gelachen. Nu is dat heel anders, ze nemen het serieus, ook daar is doorgedrongen dat er iets moet veranderen. Dit geldt voor veel bedrijven, door naar schoon over te stappen maak je jezelf als bedrijf veerkrachtiger en wendbaarder, dat zijn volgens Rotmans de belangrijkste eigenschappen die bedrijven nu moeten hebben.  

Het moeilijke van een transitie

Wat Arjen Lubach doet met zijn item over aardgas is typerend voor de scepsis over proeven die gedaan worden rondom de energietransitie. Dat is heel herkenbaar: dat is hoe het werkt bij een transitie, aan het begin is het klein en duur, pas daarna wordt datgene wat goed werkt groot uitgerold en goedkoper, aldus Jan Rotmans. Het is jammer dat door dit item de tests die nu worden gedaan in een negatief daglicht komen, geeft hij aan.

Minder bezitten, meer gebruiken

Tot slot haalt Jan Rotmans het voorbeeld aan van IKEA, waar hij mee samenwerkt. IKEA doet nu een proef met honderd studenten, die huren de meubels en leveren ze na een paar jaar weer in. IKEA heeft hier een circulair model gebouwd op kleine schaal, nu nog te duur, maar straks wereldwijd toepasbaar als het is uitgewerkt. Zo bouw je aan een duurzame economie. Jan Rotmans sluit positief af: ik ben positief over onze toekomst, we zijn hardleers en hebben een crisis nodig als spiegel, maar we zullen de chaos omarmen en er beter uitkomen.


Links

Dit is Jan Rotmans

Jan Rotmans op Twitter over de aflevering van Zondag met Lubach over aardgas

Jan Rotmans schreef dertig boeken over duurzaamheid, klimaat en transities


Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen