Roerige tijden, waardevolle lessen!

Organisatie & Teams

April 26, 2024

Roerige tijden, waardevolle lessen!

Organisatie & Teams

April 26, 2024

Roerige tijden, waardevolle lessen!

Organisatie & Teams

April 26, 2024

Roerige tijden, waardevolle lessen!

Organisatie & Teams

April 26, 2024

Lessen uit een roerig jaar bij VIE People

Het jaar 2023 was, op zijn zachtst gezegd, turbulent. Dit gevoel was niet alleen aanwezig binnen de muren van VIE People; veel andere ondernemers herkennen deze onrust ongetwijfeld aan minder werk, rode cijfers en lage retentie. Het is moeilijk te pinpointen wat er precies speelde in de markt, maar dat deze trager en minder voorspelbaar was staat vast. Het was een jaar met veel uitdagingen op leiderschapsniveau. 

Persoonlijk was dit voor Mechteld Daniëls (CEO VIE People) misschien wel haar zwaarste jaar bij VIE in bijna 15 jaar tijd. 

Wat waren haar learnings:

  • Wanneer je zoveel op je bord hebt en druk bent met het jongleren van verantwoordelijkheden, loop je het risico de verbinding met je team te verliezen. “Ik ging  solowerken, harder werken en vroeg minder om hulp. Totaal tegen onze kernwaarden ‘samen doen’ in. “De druk die ik ervoer was zichtbaar, waardoor mijn team minder vragen ging stellen om mij te ontlasten.”
  • Er is minder tijd en vooral minder ruimte voor inspiratie. “Boeken, artikelen en podcasts, die normaal gesproken een bron van ideeën en inspiratie zijn en waarmee ik het team kan motiveren en de organisatie vooruit kan helpen, hadden niet meer dezelfde impact.” 
  • Goed voor jezelf zorgen maakt in periodes van grote druk  echt het verschil. Sporten, gezond eten, weinig alcohol, yoga en mediteren, op tijd naar bed gaan of wat dan ook voor je werkt. Het is misschien niet altijd leuk, maar het helpt absoluut.

‘Never waste a good crisis’!

Aan welke knoppen kun je draaien om de weg omhoog te vinden, wat zijn onze learnings? 

  • Vraag jezelf af of  de organisatie structuur en inrichting nog goed bij de fase past waarin je zit. Zijn de verantwoordelijkheden helder en is duidelijk wie welk  besluit mag nemen, ook als er minder populaire maatregelen genomen moeten worden en er mogelijk tegenstrijdige belangen ontstaan.
  • Weet je echt hoe het staat met overhead en is die echt nodig of kun je de werkzaamheden op een andere manier beleggen? Misschien zijn er in de goede tijden onbewust meer en verborgen  interne uren ontstaan. Hier nauwkeurig naar kijken geeft inzicht en is een quick fix voor bijvoorbeeld hogere declarabiliteit. 
  • Kijk kritisch naar je (verborgen) kosten zoals het aantal accounts van een tool of vergeten abonnementen en durf soms ook te stoppen met een samenwerking waar je niet tevreden over bent. 

Ik kijk uit naar de toekomst, neem de persoonlijke en zakelijke lessen mee en ben trots op waar we staan met VIE en alle VIE'ers.

The only way is UP!


Ik hoor graag welke inzichten jij hebt opgedaan afgelopen jaar. Neem gerust contact op via mijn LinkedIn.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen