Onboarding: een vliegende start van jouw nieuwe medewerker

HR Operations

November 6, 2023

Onboarding: een vliegende start van jouw nieuwe medewerker

HR Operations

November 6, 2023

Onboarding: een vliegende start van jouw nieuwe medewerker

HR Operations

November 6, 2023

Onboarding: een vliegende start van jouw nieuwe medewerker

HR Operations

November 6, 2023

Een vlekkeloze onboarding zorgt voor betrokkenheid en productiviteit van nieuwe medewerkers.

Stel je voor. Je staat klaar op het vliegveld voor je vlucht naar een zonnige vakantiebestemming. Het afgeven van je bagage en de douane verloopt vlekkeloos, heerlijk! Eenmaal achter de douane spot je de gate waar je straks moet zijn. Spannend, op reis naar een nog onbekend land met nieuwe bestemmingen. Al dagdromend stap je aan boord van het vliegtuig, waar je vriendelijk wordt ontvangen door de cabin crew. Je wordt geholpen met het opbergen van je handbagage en je komt erachter dat je een stoel met extra beenruimte hebt gekregen - yes! Een paar uur later maakt een zachte landing van het vliegtuig je wakker uit je dutje. Je bent er al! De zon schijnt door de kleine raampjes, blauwe lucht en palmbomen in de verte. Tijd om aan je reis te beginnen! 

De perfecte start

Klinkt als het perfecte begin, toch? Alle momenten van deze reis zijn vlekkeloos en ontspannen verlopen. Echter ziet de realiteit er soms anders uit ;). We hebben als passagier geen volledige invloed op de reis. Maar jij (werkgever, team, People & Culture manager en collega) hebt wel 100% invloed op het perfecte begin van een nieuwe medewerker binnen je organisatie. 

Pre-boarding nieuwe medewerker

Die onbekende bestemming is namelijk jouw organisatie. Switchen van baan is voor jouw nieuwe medewerker namelijk altijd een gok: je weet niet hoe het daar écht is. De tijd die je doorbrengt op het vliegveld en tijdens het boarden kun je vergelijken met de pre-boarding: de periode tussen het accepteren van het voorstel en de eerste werkdag. De nieuwe collega is nog zoekende en weet niet precies wat te verwachten. Hoe is het team, hoe gaat een werkweek eruit zien? Dan is het tijd om te onboarden en de vlucht naar de nieuwe uitdaging. Alle indrukken die je hier opdoet zijn cruciaal voor de eerste ervaring van een nieuwe collega. Een warm welkom, hulp met het wijzen van de werkplek, het opbergen van spullen, een kopje koffie en tijd voor een praatje. De perfecte onboarding van de nieuwe medewerker met een zachte landing! 

Misschien denk je nu: “leuke metafoor hoor, maar mijn vlucht verloopt zelden vlekkeloos en toch kom ik prima aan op bestemming. Waarom moet ik als werkgever een uitgebreide onboarding organiseren? Als ik mijn nieuwe medewerker snel laat meewerken in het team leidt dat toch eerder tot productiviteit?” Lees vooral nog even door!

Het belang van onboarding voor een nieuwe medewerker in een organisatie

Het tegendeel is namelijk waar. Zowel onderzoek als de praktijk toont aan dat een goede, uitgebreide onboarding voor een nieuwe medewerker leidt tot grotere betrokkenheid, kostenefficiëntie en een positief effect op de cultuur. Met name de eerste zes maanden zijn cruciaal. Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat 51% van de nieuwe collega’s binnen zes maanden een beslissing neemt om te blijven of te vertrekken. De kans op binding voor langere termijn is vele malen groter als de ervaringen van de nieuwe medewerker in deze periode positief zijn. Uit ander onderzoek is gebleken dat nieuwe werknemers met een verbeterd onboardingstraject twee maanden sneller volledig productief zijn dan werknemers die een traditioneel inwerkprogramma van één werkweek volgen. Reden genoeg om te werken aan je onboarding dus!

Het creëren van een verbeterde onboarding ervaring voor je nieuwe medewerker
Maar hoe creëer je een verbeterde onboarding voor een positieve eerste ervaring? Als werkgever heb jij daar enorm veel invloed op. Een strak georganiseerd inwerkproces op maat zorgt voor vertrouwen en verbinding. Daarnaast wordt het de nieuwe medewerker sneller duidelijk hoe de hazen lopen, wat het grote doel is en hoe daaraan bij te dragen. Een greep uit de visie van VIE op het verbeterde onboardingstraject:

  • Start de pre-boarding direct bij het ondertekenen van het contract;
  • Richt je op een 30-60-90 dagen plan;
  • Ga voor het buddy-systeem;
  • Verras, informeer en evalueer;
  • Regel een strak administratief proces op de achtergrond;
  • Neem alle tijd voor een warm welkom en kennismakingen. 

Jij staat aan het roer van de ultieme onboarding: een geheel ontzorgde, ontspannen reis naar een nieuwe bestemming. Aan jou de taak om verwachtingen te managen én waar te maken. Of kan je ze overtreffen? Wij dagen je uit! 

Heb je hulp nodig of wil je volledig ontzorgd worden in het ontwikkelen van de perfecte onboarding binnen jouw organisatie? Zet onze People Partners in de cockpit - zij zorgen voor een zachte landing van jouw nieuwe medewerkers. Meer weten? Neem contact met ons op!

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen