Diversiteit en inclusie op de werkvloer, meer dan een trend

Organisatie & Teams

October 12, 2023

Diversiteit en inclusie op de werkvloer, meer dan een trend

Organisatie & Teams

October 12, 2023

Diversiteit en inclusie op de werkvloer, meer dan een trend

Organisatie & Teams

October 12, 2023

Diversiteit en inclusie op de werkvloer, meer dan een trend

Organisatie & Teams

October 12, 2023

Continue betrokkenheid bij diversiteit en inclusie op de werkvloer, niet alleen een logo eens per jaar.

Pride week

Afgelopen zomer hebben we weer meerdere Pride weeks meegemaakt, inmiddels zijn de trendy regenboog-logo's verdwenen en hebben zij plaatsgemaakt voor de standaard bedrijfslogo’s. Nog te vaak zien we bij bedrijven (regenboog-logo of niet) een compleet gebrek aan voortdurende betrokkenheid bij diversiteit en inclusie op de werkvloer. Dus hierbij even een dikke reminder voor jullie allemaal: nu is het moment aangebroken waarop jullie de regenboogjes voor volgend jaar gaan verdienen! 

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we een paar weken super inclusief lijken en de rest van het jaar teruggaan naar de 'nog-lang-niet-inclusief-genoege-standaard'. Hoewel dit nog vaak wel de realiteit is, hierbij tips hoe jij ervoor zorgt dat je niet aan het rainbowwashen bent volgend jaar.

Meer weten over rainbowwashen? Lees dan deze blog!

  1. Diversiteit (en inclusie) binnen leiderschap

Zorg ervoor dat er diversiteit is binnen het leiderschap van jouw bedrijf. Een gevarieerd leiderschapsteam kan verschillende perspectieven bieden bij het nemen van beslissingen en het vormgeven van de bedrijfscultuur. Dat is precies wat je nodig hebt voor nog meer diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. 

  1. Ondersteuning van LGTBQIA+ organisaties

Werk samen en doneer aan LGTBQIA+ organisaties, niet alleen gedurende Pride Month (Lees hier meer over Pride Month). Toon je betrokkenheid door actief deel te nemen aan evenementen en activiteiten die gericht zijn op het ondersteunen van de gemeenschap. Heb jij je afgelopen jaar jouw medewerkers bijvoorbeeld gesteund om zich te laten horen tijdens deze tegendemonstratie in Rotterdam? 

  1. Trainingsprogramma’s voor bewustwording

Veranderingen beginnen altijd bij bewustwording, dus organiseer workshops en trainingen over diversiteit en inclusie. Draag bij aan het verminderen van vooroordelen, het creëren van een fijnere werkcultuur én het bevorderen van inclusiviteit. Weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem! Goed dat je hier al over nadenkt. Een eerste stap is het gesprek aangaan met jouw medewerkers en ook écht te luisteren. Vind je dit lastig of weet je niet wat je kan doen, geef dit aan. Het opstarten van een gesprek en door het ongemak heen gaan is belangrijker dan alle antwoorden weten.

  1. Transparantie en verantwoording

Misschien wel de belangrijkste tip: wees transparant over jouw diversiteits- en inclusiviteits- inspanningen. Laat jouw medewerkers weten welke acties je onderneemt, publiceer de voortgang die je boekt en wees bereid om verantwoording af te leggen over eventuele tekortkomingen.

Diversiteit en inclusie op de werkvloer

Diversiteit en inclusie is meer dan 1 maand per jaar een regenboog-logo plaatsen, omdat dit zo goed in lijn ligt met jullie marketingstrategie. Wil je er volgend jaar eentje plaatsen en er dan aandacht aan besteden? Zorg dan dat je hem kan onderstrepen met jouw gedragingen en acties het hele jaar door. Het gaat er niet om dat je het gelijk perfect doet, het nemen van de juiste stappen is een mooi begin!

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen