Dé 6 stappen voor het binden en boeien van jouw talenten!

Organisatie & Teams

April 25, 2023

Dé 6 stappen voor het binden en boeien van jouw talenten!

Organisatie & Teams

April 25, 2023

Dé 6 stappen voor het binden en boeien van jouw talenten!

Organisatie & Teams

April 25, 2023

Ga direct aan de slag

Een aantal weken geleden hebben we een blog geschreven: De 5 stappen richting nieuw talent voor jouw organisatie!, over het vinden van nieuw talent. Dat is natuurlijk één kant van het verhaal, het blijven binden en boeien van jouw huidige talent is een tweede uitdaging voor jou als ondernemer. Zoals je waarschijnlijk al hebt ervaren, kost het vinden van goede mensen veel tijd en geld. Je wil de nieuwe mensen goed onboarden, om ze zo snel mogelijk te laten excelleren en een actieve bijdrage laten leveren aan jouw organisatiedoelstellingen. Sterker nog: dat wil de nieuwe medewerker natuurlijk ook! Maar hoe zorg je ervoor dat jouw investering in het vinden van de beste mensen rendeert en dat ze bij jou willen blijven? Hier vind je antwoord op hoe jij je mensen kan binden en boeien in 6 stappen. 

  1. Voorkom de pijnlijke break-up door te blijven binden en boeien

Het voelt soms als een break-up waarbij je partner zegt: "Ik heb het gevoel dat we uit elkaar zijn gegroeid. Je ziet me niet meer staan en je waardeert me niet. Ik heb een ander gevonden die mij weer laat leven

Zie jij dit altijd aankomen of wordt je verrast? Belangrijke signalen in je organisatie die je laten weten dat er iets aan de hand is, zijn een hoog verzuim, een hoog verloop of veel onvrede over beloning. Zorg dat je dit moment voor bent, door regelmatig in te checken bij je mensen én gebruik te maken van mood measurement tools. Dit geeft je inzicht in hoe bevlogen de mensen nog zijn voor jou en jouw bedrijf. Een grote tip: handel wel gelijk op de inzichten die je krijgt, dat heeft gelijk effect! Kijk eens op de hrtech.community welke tools hier goed bij kunnen helpen.

  1. The break-up interview

Gebeurt het toch dat mensen jouw organisatie verlaten? Zorg dat je een goed gesprek hebt met je medewerker over de reden van vertrek. Ga na wat je anders had kunnen doen om dit te voorkomen, of wat ervoor had gezorgd je de medewerker langer had kunnen binden en boeien. Doe een extra check: Waren de verwachtingen helder en voldeed deze rol aan de verwachtingen? Allemaal belangrijke zaken om te weten, dit geeft jou de informatie om iets te veranderen in de organisatie en misschien ook wel in je recruitmentproces. 

  1. Het zelf uitmaken

Er is één ding waar elk talent echt enorm op afknapt: collega’s waar je je niet aan kan optrekken en die niet goed zijn in hun werk. Iedereen is in de juiste rol en juiste organisatie een talent, toch kan het zo zijn dat dit niet binnen jouw organisatie is voor deze ene medewerker. Je ontkomt er dan ook niet aan om soms zelf een einde te maken aan de relatie. Doe dit uiteraard wel op de juiste manier! 

  1. Binden en boeien met jouw visie

Mensen willen een visie horen waar ze aan kunnen en willen bijdragen. Verhalen vertellen en medewerkers inspireren is onderdeel van leiderschap. Sterk leiderschap betekent dat je jouw verhaal keer op keer vertelt, mensen vragen laat stellen en het vertaalt naar de praktijk. Zo werken jullie beiden aan jullie gezamenlijke toekomst. 

  1. Binden en boeien door groei- en ontwikkelmogelijkheden

Geef intern talent altijd voorrang op extern talent. Je kan de betrokkenheid van je mensen vergroten door hen inzicht te geven over hoe zij bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Let altijd goed op: mensen willen kunnen ontwikkelen en groeikansen krijgen. 

Weet jij wat je nu en in de toekomst nodig hebt in je organisatie? En heb je de opvolger op jouw sleutelposities al op het oog? Maak eens een lijstje van wie er nu in je team zitten, of zij door kunnen groeien en geef ze ook de kans om door te groeien. Ga hierover in gesprek met je medewerkers, kijk wat daaruit komt en maak afspraken met elkaar.

  1. Kernwaarden als katalysator voor je relatie

Wat zijn kernwaarden? In een notendop zijn kernwaarden de zaken die jij het belangrijkst vindt in de cultuur van jouw bedrijf. Het zijn gedragingen die je in jouw gehele organisatie terug wil zien. Een lijstje dat mensen erbij kunnen pakken als ze een besluit moeten nemen zonder dat jij erbij bent. De reden dat we het hebben over kernwaarden en niet simpelweg over ‘waarden’, is omdat ze de kern zijn van je identiteit. Ze bepalen de prioriteiten, wat je doet en op welke manier en wie je zult aannemen. Het geeft je mensen inzicht in wat er van ze wordt verwacht en die duidelijkheid kan heel belangrijk zijn voor een goede en langdurende relatie. 

Zet hem op en zorg dat je je mensen blijft binden en boeien. Vragen over deze tips en hoe dit er in de praktijk uitziet, of gewoon zin in een bakje koffie? Laat het ons weten. 

Wil je weten hoe jouw organisatie het nu doet? En hoe lang mensen bij jouw betrokken blijven. Doen dan hier de Growth Scan en kom er ook achter hoe je scoort op:

Recruitment | Strategy | Organizing Work | Growth & Development | Tooling & Automation | Merger or Acquisition

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen