Van boardroom naar duurzame fine-dining chef

Werkprofessor

April 25, 2022

Van boardroom naar duurzame fine-dining chef

Werkprofessor

April 25, 2022

Van boardroom naar duurzame fine-dining chef

Werkprofessor

April 25, 2022

De duurzame missies van bedrijven die vliegen ons om de oren, de grote organisaties staan te dringen om grootschalige doelstellingen op hun gebouw te laten printen: CO2 neutraal in 2030 of ‘de helft minder uitstoot in 2025’. Maar wat maken ze ervan waar? Sheila Struyck heeft een hele andere overtuiging: we eten drie keer per dag, dus we hebben drie keer per dag de kans om een stukje impact te maken.

Sheila Struyck is fine dining chef die kookt, schrijft en praat over duurzame gastronomie.

Onze gast van vandaag ging haar jeugddroom waarmaken op 55e jarige leeftijd. Ze besloot om de schoolbanken weer in te gaan, na dertig jaar gewerkt te hebben in topposities in het internationale bedrijfsleven, als ondernemer en als investeerder. In 2019 deed ze de opleiding culinary arts op het prestigieuze instituut Le Cordon Bleu in Parijs en Londen en behaalde het diploma Chef de Cuisine met een mention ‘bien’ (gem. 8+).

Nu werkt ze als fine-dining chef op een duurzame gastronomische missie. Kokend volgens de principes van Dutch Cuisine. Groenten hebben de hoofdrol (80%) en een duurzaam stuk vlees of vis is bijzaak (20%).

Een kijkje in de keuken

Tot Sheila’s grote verbazing doet zij nu wat zij in haar aanmeldingsbrief had opgeschreven. Namelijk, chef in de duurzame gastronomie. Zij werkt overal waar zij maar kan koken. In restaurants of pop-up stores. “Ik ben echt bezig met de klant in het midden van het bord te zetten, maar dan met echt heerlijk eten. Gewoon gastronomie dus niet dat je denkt ‘he gadver wat is dit voor iets engs”.

Sheila wilt graag haar steentje bijdragen aan een betere planeet. Toch heeft zij bewust gekozen voor een Franse kookschool waar er met boter en dierlijke producten wordt gekookt. “Je leert daar technieken die je net zo goed kunt toepassen op groenten, bonen etc. die ervoor zorgen dat de producten een heerlijke smaak krijgen”.

Impact
Als we alleen in West-Europa al overstappen op een plant-based dieet dan verdwijnt 60% van de CO2. Daarnaast bereikt 40% van het voedsel nooit de tafel. Volgens Sheila kan iedereen gemakkelijk een zorgen dat de voedselverspilling afneemt. “Koop lokaal eten en eet minder en beter vlees of vis. Dieren die eerlijk hebben geleefd en eerlijk zijn gestorven. Vul dit aan met groenten. Een mooie bron van energie waardoor je je ook een stuk fitter voelt”.

Wat we kunnen leren van de discipline in de keuken en hoe we echt impact kunnen maken met iedere maaltijd, dat  hoor je vandaag in de Werkprofessor podcast.

Links

Meer over Sheila Struyck.

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen