Plaats de inclusie aanjager op een voetstuk

Werkprofessor

June 27, 2022

Plaats de inclusie aanjager op een voetstuk

Werkprofessor

June 27, 2022

Plaats de inclusie aanjager op een voetstuk

Werkprofessor

June 27, 2022

De wetenschap doet veel onderzoek naar diversiteit en inclusie, en bewijst overduidelijk dat een diverse groep van mensen die goed samenwerken betere prestaties neerzetten. Toch is dezelfde kennis afhankelijk van in welk lichaam het zit meer of minder waard en meer of minder geloofwaardig is. Best bizar. Zeker in tijden van arbeidsmarktkrapte en een samenleving die veel diverser is dan 50 jaar geleden. Wat maakt het zo’n uitdaging om echt te veranderen?

Zoë Papaikonomou is schrijfster, onderzoeksjournaliste en docente. Haar werk richt zich op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Ze onderzoekt daarbinnen vooral de werking van macht. Zoë is auteur van twee boeken: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ (2018) en ‘De inclusiemarathon’ (2021). Samen met One’sy Muller maakt ze de Bonte Was Podcast over mediamissers en -opstekers op het gebied van diversiteit en inclusie. Voor platform Nieuw Wij maakt ze de serie ‘Hoopvolle Gesprekken’.

Helen

Al jarenlang praten we over onderwerpen zoals diversiteit en inclusie. Toch komt de echt grote verandering maar moeizaam op gang. Volgens Zoë komt dat omdat er heel veel dingen kapot zijn gemaakt. “Er is eeuwenlang gewerkt om een dominantie te krijgen van witheid en de man. Grof gezegd: een grote groep wetenschappers heeft met man en macht gewerkt om te bewijzen dat de witte mensen en daarbinnen vooral mannen verheven waren. Dat terugdraaien is best veel werk.”

Veranderingen

Er zijn dingen geweest die wij 100 jaar geleden heel normaal vonden. Nu kijken we heel anders tegen deze dingen aan. Volgens de journaliste is er minder arrogantie en meer zelfreflectie. Daarnaast is er meer begrip. De wetenschap is heel functioneel en kan heel belangrijk zijn.

Benieuwd hoe je als organisatie merkt dat het nog niet goed gaat? Misschien zijn de intenties wel op orde, maar hoe herken je de juiste resultaten? Luister dan naar de nieuwste aflevering van de Werkprofessor!

Links

Meer over Zoë Papaikonomou

Boek: De inclusiemarathon

Boek: Niemand zal hier slapen vannacht

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen