Interveniëren in samenwerking voorbij je eigen gedoe

Werkprofessor

May 15, 2023

Interveniëren in samenwerking voorbij je eigen gedoe

Werkprofessor

May 15, 2023

Interveniëren in samenwerking voorbij je eigen gedoe

Werkprofessor

May 15, 2023

Je zit op de hei met jouw team en jullie zijn keihard aan de slag met de beste intenties. Je hebt een prachtige teamdag maar op de lange termijn zie je geen effect van die mooie dag op de hei. Teamcoaches doorbreken niet de onbewuste onderliggende patronen. De afhankelijkheid van de teamcoach houdt een onderliggend patroon in stand. Je blijft afhankelijk van een externe leider, een protocol, een structuur van help ons beter samen te werken. Als teamcoach voel je dat het team naar jou kijkt, ze willen leiderschap. Hoe je daarmee omgaat en wat jouw rol is als leider en of teamcoach, bespreken we vandaag met Jobbeke de Jong. Jobbeke schreef het boek ‘Beheers je! - Interveniëren in samenwerking voorbij je eigen gedoe.’

Jobbeke de Jong is organisatiepsycholoog en leidt al jaren professionals op in het coachen van teams in organisaties. Ze is oprichter van Tachles, een netwerk van samenwerkende team- en organisatiecoaches. Tachles biedt opleidingen in interventiekunde en biedt teamprogramma’s in organisaties. Alle interventies zijn gestoeld op systeemdenken en systemisch kijken. Ze is de auteur van Competente mensen, incompetente teams.

Bagage

Iedereen heeft bagage. Heel veel opleidingen gaan deels over jezelf. Daar wordt vaak je hele bagage en je geschiedenis onderzocht en doorzocht. Dat is ook nodig, legt Jobbeke uit. Maar wat eigenlijk mist is, wat is nu de impact in het nu is.

“Hoe resoneert jouw bagage, jouw overlevingsstrategie. Hoe gaat dat nu met ieder team waarmee je nu werkt. Wat wordt er bij jou opgeroepen en hoe zorg je ervoor dat je niet vanuit al je oude bagage reageert, maar dat je heel goed in contact staat met wat je functie rol is. Wat is er nu nodig is om het team als geheel in beweging te krijgen en die schakel mist er vaak.”

De start

Volgens Jobbeke kan je een team zien als een levend organisme. Teams hebben namelijk een eigen identiteit. “De meeste teams in organisaties zitten in de eerste fase van ontwikkeling. Die fase noemen we de ‘afhankelijkheid fase’. Het woord zegt het al, zo’n team kan je vergelijken met een heel jong kind, dat is echt afhankelijk van externe kaders. We kijken naar de leider. Een leider die goede en heldere kaders uitzet, zal zijn team helpen het werk te doen. Dat is de basis van teamdynamiek waar elk team start. Dat kan niet anders.”, aldus de organisatiepsycholoog.

Links

Meer over Jobbeke de Jong

Vind hier het boek ‘Beheers je - Interveniëren in samenwerking voorbij je eigen gedoe.’

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen