Inclusieve arbeidsmarkt, is dit de oplossing die we zoeken?

Werkprofessor

April 11, 2023

Inclusieve arbeidsmarkt, is dit de oplossing die we zoeken?

Werkprofessor

April 11, 2023

Inclusieve arbeidsmarkt, is dit de oplossing die we zoeken?

Werkprofessor

April 11, 2023

Je bent op zoek naar personeel, je vacature blijft openstaan, je krijgt nul reacties. Aan de andere kant zijn er 1 miljoen mensen in Nederland die langs de kant staan. Terwijl we tegelijkertijd de laagste werkloosheidscijfers hebben, dat zijn alleen de mensen die bij het UWV ingeschreven staan. Wat gaat hier mis? Paul van der Aa, lector Inclusieve Arbeid aan de Hogeschool Rotterdam doet al 25 jaar onderzoek naar hoe we de arbeidsmarkt toegankelijker kunnen maken voor mensen met een kwetsbare positie.

Paul van der Aa is sinds 2015 als lector verbonden aan Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Talentontwikkeling. Naast de aansturing van het onderzoeksprogramma van het lectoraat, coördineert hij de onderzoekslijn Inclusie van het kenniscentrum en is lid van de promotievoucher commissie van Hogeschool Rotterdam. Hij is lid van de Kenniswerkplaats Stedelijke Arbeidsmarkt. Tevens maakt hij deel uit van het kernteam van het landelijke lectorenplatform Breed Platform Arbeid.


Inclusieve arbeidsmarkt

Met een inclusieve arbeidsmarkt bedoelen we een arbeidsmarkt waar iedereen die dat wil op basis van zijn eigen talenten via werk kan meedoen aan de samenleving. Dat betekent dus dat je rekening houdt met talenten, maar misschien ook met een beperking en dat je op die manier een zo groot mogelijke groep een plekje geeft op de arbeidsmarkt.


Terugblik

In de 25 jaar tijd dat Paul van der Aa onderzoek doet naar een inclusieve arbeidsmarkt zijn er twee grote verschillen. Het eerste verschil geldt voor iedereen die werkt. De arbeidsmarkt is een stuk complexer en flexibeler geworden. “Loopbanen zijn minder zeker. Je weet op je 18e niet hoe je loopbaan eruit gaat zien en dat maakt het ook ingewikkeld voor mensen die een plekje op de arbeidsmarkt zoeken.”

Een ander belangrijk positief verschil is de verantwoordelijkheid die men op zich neemt voor een inclusieve arbeidsmarkt. Paul van der Aa: “Toen ik begon werd dat vooral gezien als een verantwoordelijkheid van de overheid. Zij moeten dit probleem oplossen. Tegenwoordig zie je dat steeds bredere coalities hier zich druk over maken. En niet op de laatste plaats, ook werkgevers en ondernemers die een eigen rol zien in het zorgen voor kansen voor mensen op de arbeidsmarkt.”


Links

Meer over Paul van der Aa

Artikelen van Paul van der Aa

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen