Hoe ver kun je gaan met vrijheid op de werkvloer?

Werkprofessor

September 20, 2021

Hoe ver kun je gaan met vrijheid op de werkvloer?

Werkprofessor

September 20, 2021

Hoe ver kun je gaan met vrijheid op de werkvloer?

Werkprofessor

September 20, 2021

Hoe ver kun je gaan met vrijheid op de werkvloer?

Werkprofessor

September 20, 2021

Zo'n 25 jaar geleden begon de opmars van de zelfsturende teams. Inmiddels zijn er bedrijven waarbij medewerkers álles kunnen bepalen, van de strategie tot elkaars salaris. Mensen die erin geloven zien het als de heilige graal. De sceptici onder ons zien het als een doorgeslagen manier om als leider geen verantwoordelijkheid meer te hoeven nemen. Organisatiepsycholoog Lennard Toma valt in de categorie believers en is een goed voorbeeld van iemand die telkens kijkt naar: hoe ver kun je gaan met vrijheden op de werkvloer? Hoe zit het met onbeperkte vakantiedagen, je eigen salaris bepalen en collectieve ontslagrondes? Lennard doet het bij het bedrijf Key-too en deelt vandaag in de Werkprofessor zijn ervaringen.

Lennard Toma noemt zichzelf de meest experimentele organisatiepsycholoog. Zeven jaar geleden is hij begonnen bij een marketingorganisatie en is toen gaan experimenteren met een ‘vrije manier van organiseren’. Telkens met de vraag 'hoe ver kun je daarmee gaan?' in het achterhoofd. Hij heeft het boek 99 Problems but the boss ain’t one geschreven en is momenteel bezig met een nieuw boek, over de absurditeit van organisaties.

Nieuwe vorm van vrijheid of losgeslagen chaos?

Wat gebeurt er als je collega's salarissen zelf laat bepalen? Wat ontstaat er als mensen zichzelf aan kunnen nemen in plaats van door een sollicitatieprocedure heen moeten? Wat nou als alle informatie altijd beschikbaar is voor iedereen in de organisatie? Lennard vertelt: “Als je de sturing niet hebt binnen zelfsturing, dan heb je wel een probleem. Er moet wel ergens gestuurd worden, maar dat mag iedereen doen”. Hoe je hiermee op een goede manier omgaat? Lennard ligt het toe in deze aflevering.

Passende vrijheid

Sommige mensen hebben toch een bepaalde soort sturing nodig, structuur of perspectief. “Dan komt het stukje leiderschap weer terug,” vertelt Lennard. Niet iedere organisatie is hetzelfde en niet elke werknemer werkt op dezelfde manier. Benieuwd hoe jij als ondernemer het vrije denken op een passende manier inzet? Luister nu en leer van Lennard z'n praktische tips.

Links

Meer over Lennard Toma

Het boek 99 problems but the boss ain’t one

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen