Dit is de best beluisterde podcast ooit*

Werkprofessor

September 21, 2020

Dit is de best beluisterde podcast ooit*

Werkprofessor

September 21, 2020

Dit is de best beluisterde podcast ooit*

Werkprofessor

September 21, 2020

Ook als je altijd een hekel had aan wiskunde, kun je veel uit cijfers halen voor je bedrijfsvoering. Maar cijfers gebruiken heeft ook risico’s. Want als jij een bedrijfsmatige keuze maakt op basis van cijfers, ken je dan altijd de bron en de onderzoeksmethode? Sanne Blauw, econometrist en auteur van Het bestverkochte boek ooit*, neemt ons mee in de valkuilen. En ze laat ons zien dat je geen wiskundige hoeft te zijn om goed met cijfers te kunnen werken.

Het bestverkochte boek ooit wordt bewust met een asterisk geschreven, de bijbehorende voetnoot: ‘met deze titel’, is namelijk essentieel voor de betrouwbaarheid van deze claim. Precies dat is waar Sanne Blauw ons van bewust wil maken: “Ik zie met pijn in mijn hart toe hoe vaak het mis gaat, soms bewust en soms onbewust. Mensen laten zich vaak in de luren laten leggen door cijfertjes die eigenlijk niet kloppen”. 


Waar je op moet letten

Sanne legt de nadruk op je eigen verantwoordelijkheid als gebruiker van cijfers. “Je zult altijd moeten controleren wat de bron is en op welke manier het onderzoek uitgevoerd is”. Ze haalt het voorbeeld aan van een peiling op Twitter. Op het eerste oog is daar misschien niets mis mee, tot je bedenkt dat op Twitter een specifieke groep mensen zit. Een dergelijke peiling is dan al snel gekleurd door de eenzijdige doelgroep. 


Denk aan onderliggende belangen

Denk ook eens na over de boodschapper van de cijfers die je voor je hebt, benadrukt Sanne. Wees er alert op dat je moet beseffen dat de boodschapper van de cijfers een bepaald belang kan hebben. Dit belang zou zomaar eens een grote invloed kunnen hebben op de manier waarop de cijfers gepresenteerd worden. Aan de andere kant kun je ook kritisch zijn op jezelf. Ook als ontvanger heb je vaak belangen bij een bepaalde interpretatie. Wees je bewust van je eigen bias. 


Cijfers in jouw bedrijf

Sanne staat samen met Wendy van Ierschot ook stil bij de wet van Goodhart. ‘Sturen op cijfers zorgt ervoor dat mensen prikkels krijgen die cijfers te manipuleren’, legt ze uit. Zo kunnen cijfers dus een verkeerde prikkel geven aan je medewerkers.


Links


Lees hier meer over Sanne Blauw:

https://www.sanneblauw.com/

Sanne Blauw en De Correspondent

https://decorrespondent.nl/sanneblauw

Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) nu in dertien talen beschikbaar.

https://kiosk.decorrespondent.nl/products/het-bestverkochte-boek-ooit-met-deze-titel-sanne-blauw-boek

Artikel over de Wet van Goodhart (besproken in de podcast)

https://www.fondsnieuws.nl/columns/hans-betlem/de-wet-van-goodhart


Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

mailto: wendy@viepeople.com


Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen