De toekomst van Artificiële Intelligentie

Werkprofessor

October 10, 2022

De toekomst van Artificiële Intelligentie

Werkprofessor

October 10, 2022

De toekomst van Artificiële Intelligentie

Werkprofessor

October 10, 2022

De toekomst van Artificiële Intelligentie

Werkprofessor

October 10, 2022

De wereld verandert met de dag mede door de ontwikkelingen binnen Artificiële Intelligentie. Op sommige gebieden heeft AI al veel toepassingsmogelijkheden denk aan het analyseren van moedervlekken op kanker signalen en op andere gebieden zijn er grote kansen maar nog weinig effectieve inzetbaarheid, denk aan zelfrijdende auto’s. De moeilijkheid daar is de onverwachte zaken zoals een plotseling overstekend kind. We spreken vandaag met senior onderzoeker bij TNO Judith Dijk over de kansen en uitdagingen die AI gaat brengen.

Judith Dijk is gespecialiseerd in het halen van informatie uit camerabeelden. Waar de natuurkundige 18 jaar geleden op promoveerde, past ze nu toe als research scientist bij TNO, onder meer in een onderzoeksprogramma voor camerasystemen voor defensie.

Onderzoek Artificiële Intelligentie toepassen

Voor het onderzoeksprogramma Appl.AI kijkt Judith Dijk naar het toepassen van AI bij verschillende domeinen zoals zorg, defensie en veiligheid en ICT. In het onderzoeksprogramma zijn er twee programmalijnen:

  1. Autonoom systeem in een open wereld

Denk aan zelfrijdende auto’s.

  1. Verantwoorde besluitvorming tussen mens en machine

Hoe kunnen we een systeem maken dat men helpt met het maken van beslissingen, maar dan wel op zo’n manier dat het eerlijk en transparant gebeurd. Zodat men ook nog kan zien waar de beslissing op gebaseerd is en er niet een ongewenste bias in de uiteindelijke beslissing komt.

Leren van beperkte datasets
Met relatief weinig data toch een lerend systeem opbouwen. Hoe doen we dat en kan dat überhaupt? “Heb je voldoende data en heb je genoeg annotaties? Je hebt duizenden data nodig om iets te trainen”, aldus Judith. Toch ziet zij in haar onderzoek kansen. Op internet zijn heel veel datasets te vinden. Maar in hoeverre kan je deze ook gebruiken? Stel je bent op zoek naar een voorbeeld van een vergelijking tussen perziken en sinaasappels, maar je vindt een onderzoek tussen appels en peren. Pas je je probleem aan of leer je het getrainde systeem het nieuwe voorbeeld? Met onder andere dit onderzoek is TNO bezig.

Benieuwd hoe jij AI kan toepassen in het bedrijfsleven? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor.

Links

Meer over Judith Dijk

Meer over Artificiële Intelligentie

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen