De huidige cao is sociaal en economisch schadelijk

Werkprofessor

May 3, 2021

De huidige cao is sociaal en economisch schadelijk

Werkprofessor

May 3, 2021

De huidige cao is sociaal en economisch schadelijk

Werkprofessor

May 3, 2021

Een handvol vakbonden en werkgeversorganisaties bepalen wat wij verdienen en wanneer we met pensioen mogen, die afspraken leggen ze dan vast in collectieve arbeidsovereenkomsten; cao’s. Mede-oprichter van het Alternatief voor Vakbond (AVV), Martin Pikaart, schreef het boek Het Polderkartel over dit principe en is vandaag te gast bij Wendy van Ierschot in de Werkprofessor.

Martin Pikaart is gepromoveerd wiskundige aan de Universiteit Utrecht, mede-oprichter van het Alternatief voor Vakbond en en auteur van Het Polderkartel. Hij schreef dit boek om inzichtelijk te maken wat er mis is met de huidige situatie. 

Waarom dit een probleem is

De kern van het probleem is duidelijk volgens Martin: “dit zijn afspraken waar niet iedereen in vertegenwoordigd is, de leden van de vakbonden zijn voornamelijk oudere mannen met een vast contract”, het effect daarvan is dat jonge flexwerkers zich niet vertegenwoordigd voelen. Toch is de cao nog steeds erg nuttig: “het beschermt de positie van de werknemer die een zwakkere positie heeft dan de werkgever”, het gaat hierin echter om de balans legt Martin uit; “je moet de kloof tussen groepen als flex en vast, of jong en oud gaan dichten”.

Zo moet het wel

Als je de kloof niet weet te dichten is de cao sociaal en economisch schadelijk, dat wordt in de podcast duidelijk. Martin ziet een kans in het bestaan van het internet: “dankzij het internet kun je de jongere en flexibele medewerkers bereiken, zonder dat ze lid zijn van een vakbond”. Door middel van het internet kunnen we dus mensen mee laten praten die normaal niet aan tafel zitten, met als resultaat een stuk breder gedragen en effectief cao dankzij het loskoppelen van zeggenschap en vakbondslidmaatschap. Luister de hele podcast met Martin Pikaart voor alle aangedragen oplossingen of lees zijn boek voor het hele verhaal.

Links
Informatie over het Alternatief voor Vakbond (AVV)

Het boek van Martin Pikaart: Polderkartel 

De Harvard onderhandelingsmethode, die wordt besproken in de podcast  

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen