Als alle breinen werken

Werkprofessor

October 16, 2023

Als alle breinen werken

Werkprofessor

October 16, 2023

Als alle breinen werken

Werkprofessor

October 16, 2023

Als alle breinen werken

Werkprofessor

October 16, 2023

Mensen met een gangbaar brein noemen we neurotypisch. Minstens 20 procent van de wereldbevolking is neurodivergent. Dat zou je een A-typisch brein kunnen noemen. Dat wordt vaak als een handicap of stoornis gezien, iets wat we moeten fiksen. Veel van hen worden van een medisch label voorzien zoals autisme, ad(h)d, dyslexie, bipolaire stoornis, of anderszins gelabeld zoals hoogsensitief of hoogbegaafd. Bij veel neurodivergente mensen schuurt de standaard manier van werken of aansturen dusdanig dat ze er hinder van ondervinden. Ze hebben veel vaker te maken met frustraties, conflicten en zelfs uitval of ontslag omdat de omgeving niet goed bij ze past of omdat hun talent niet wordt herkend.

Waar de een gek wordt van veel vergaderen, heeft de ander behoefte aan veel overleg. En waar de een gedijt bij thuiswerken, floreert de ander bij de levendigheid op de werkvloer. De werkomgevingen zijn vaak alleen afgestemd op de meest gangbare breinen. We spreken vandaag met Saskia Schepers. Zij schreef het boek ‘als alle breinen werken’. En gaan met haar de zin en onzin van radicale inclusieve organisaties bespreken.

Neurodiversiteit
Laten we beginnen bij het begin, want wat is neurodiversiteit eigenlijk? “Het is een natuurlijke variatie in brein, geest en bedrading. Zoals de biodiversiteit allerlei soorten planten en bloemen hebben. Er is geen standaard bloem. Er is ook geen standaard brein. Eigenlijk hebben we het gewoon over een natuurlijke variatie in breinen. Die natuurlijke variatie leidt tot verschil in denken, leren, communiceren en tot andere talenten en daar wordt het interessant voor organisaties. Dit zijn vaak talenten met uitschieters in hyperfocus, datagedreven denken, creativiteit, innovatief vermogen, dat zijn talenten die we gewoon nodig hebben en daarom is het interessant om te kijken naar diversiteit in dit geval neurodiversiteit.

Benieuwd hoe jij er achter komt wanneer mensen neurodivergent zijn? En wat voor winst er in jouw organisatie te behalen valt? Luister nu de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast!

Links

Meer over Saskia Schepers

‘Als alle breinen werken’ - het boek

Mijn breindhandleiding

Overige werkvormen van Saskia Schepers

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen