Zeg Hugo, vond je die zorg bonus echt een goed idee?

Werkprofessor

December 28, 2020

Zeg Hugo, vond je die zorg bonus echt een goed idee?

Werkprofessor

December 28, 2020

Zeg Hugo, vond je die zorg bonus echt een goed idee?

Werkprofessor

December 28, 2020

Zeg Hugo, vond je die zorg bonus echt een goed idee?

Werkprofessor

December 28, 2020

In de vorige podcast met Kilian Wawoe ging het over thuiswerken in corona-tijd. In deze aflevering van de Werkprofessor spreken we over belonen. Nemen we de corona-bonus in de zorg onder de loep en staan we stil bij de basis achter belonen en bonussen.

Dr. Kilian Wawoe is verbonden aan de Vrije Universiteit en expert op het gebied van belonen. Hij deed onderzoek naar bonussen binnen grote organisaties en bestudeerde daarvoor tal van CAO’s. Zijn conclusie was duidelijk: die bonus werkt niet meer, het geeft niet het resultaat dat de bedrijven willen. Sterker nog, veel bedrijven weten niet eens waarom ze bonussen geven.

Hoe het zit met bonussen

“Bonussen kunnen een positief effect hebben” aldus Wawoe, maar wel alleen bij stukswerk, ‘bollen pellen’ bijvoorbeeld. Het idee van bonussen is ontstaan in een staalfabriek, waarbij het direct meetbaar was hoeveel werk een medewerker op een dag uitvoerde. Kilian legt uit waarom dit voor jou als luisteraar niet zal gelden: “90% van de luisteraars zal niet in een baan zitten die zich zo makkelijk laat meten”, daardoor ontstaat altijd een gevoel van oneerlijkheid. Het idee dat het oneerlijk is dat de buurman meer krijgt dan jij. Maar er is ook een andere kant: “het salaris moet wel op orde zijn, maar moet meer een rustige basis bieden”. Daar horen bonussen dus niet bij, ook niet bij banken of andere financiële sectoren waar bonussen populair zijn.

En die zorg bonus dan, dat is toch een mooi signaal?

Alle medewerkers in de zorg krijgen 1000 euro netto, als bonus voor de inzet in de corona-crisis. “Het signaal is goed, en ik denk ook dat heel veel zorgmedewerkers het echt verdienen” legt Kilian uit. Toch zit ook hier een probleem: er zijn ook veel zorgmedewerkers die het juist rustiger hebben gehad, of die normaal hebben doorgewerkt. Het levert daarmee direct zodanig veel discussie op dat de lol er snel vanaf is. Daar komt bovenop dat een bonus maar heel kort een positief effect heeft, Kilian laat je terugdenken aan je eerste salaris: “dat was leuk, maar van je tweede salaris kun je waarschijnlijk niets meer herinneren”. Hoe dan wel? Dat hoor je in de podcast

Links

De vorige podcast met Kilian Wawoe over thuiswerken

Meer over Kilian Wawoe

Kilian Wawoe in de Universiteit van Nederland over het ‘buurman-effect

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen