Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zo zet je placebo’s en nocebo’s in op de werkvloer

Werkprofessor

|

July 6, 2020

Het placebo effect maakt gebruik van positieve verwachtingen, bij het nocebo effect gaat het om negatieve verwachtingen. Dat zie je niet alleen in de medische wereld terug, maar zie je ook in het bedrijfsleven. Verwachtingen maken een belangrijk onderdeel uit van ons functioneren. Net zoals met het placebo effect in de medische wereld, kunnen we ook in het bedrijfsleven gebruik maken van die verwachtingen om functioneren te beïnvloeden. 

Luister naar:

Zo zet je placebo’s en nocebo’s in op de werkvloer

De rol van communicatie, verwachtingen en het hebben van een gezamenlijk doel zijn enorm belangrijk bij het placebo en nocebo effect. Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden, legt uit waarom en wat het verschil is tussen de placebo en nocebo en hoe je deze in kunt zetten voor je organisatie. Wendy van Ierschot, podcast maker voor BNR, ondernemer (VIE People) en investeerder (VIE Tech Capital) zoekt in haar podcast naar het antwoord op de vraag: wat kan wetenschap, die verbonden is aan menselijk gedrag, ons brengen ter inspiratie en hoe krijgen we daarmee een voorsprong in het gewone bedrijfsleven?

Onveilige werkomgeving

“Het placebo en nocebo effect maakt duidelijk wat een onveilige werkomgeving met mensen kan doen … we onderzoeken direct het negatieve effect dat het kan hebben op mensen” vertelt Andrea Evers over het onderzoek dat ze doet naar het placebo en nocebo effect. Het kan effect hebben op lichamelijke en cognitieve klachten, die zijn voor werksituaties erg belangrijk. Zo kun je dat andersom ook inzetten: hoe kun je een omgeving introduceren waar mensen met zo positief mogelijke verwachtingen binnenkomen, dan is de kans het grootste dat het bedrijf de vruchten kan plukken van die positieve verwachtingen. In de podcast wordt duidelijk hoe je dit in praktijk brengt.

Context is van groot belang

Voor het goed inzetten van het placebo en nocebo effect is context van essentieel belang. Neem het voorbeeld in het ziekenhuis, wanneer je daar voor het eerst binnenloopt. Andrea Evers beschrijft het belang van de omgeving, het geluid, licht, zelfs de geur, het heeft allemaal invloed op het vertrouwen dat de omgeving uitstraalt en de verwachting die daarbij past. Onderschat het belang van die omgeving niet, ook als die onbewust is; ook op de werkvloer geldt dat. Een slechte werksfeer bijvoorbeeld in een onderdeel van de organisatie kan zich heel snel uitbreiden naar de rest van de omgeving, grijp dus snel in, maar trap niet in de valkuil dat het neerzetten van een pingpong-tafel je problemen zou kunnen oplossen.

Hoe je de omgeving dan wel kunt beïnvloeden hoor je in deze podcast, die je luistert via jouw favoriete podcast platform. Bekijk de shownotes voor meer informatie en heb je vragen of input, neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com


Links:

https://www.andreaevers.nl/

https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/andrea-evers#tab-1

https://www.nwo.nl/onderzoek-en-resultaten/programmas/nwo/stevinpremie/evers-andrea-2019.html

https://www.youtube.com/watch?v=YRcrUgNBEic

Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach