Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zo wordt je bedrijfsvoering écht duurzaam

Werkprofessor

|

August 17, 2020

Waar het groene fietsenplan tot voor kort nog genoeg was om je te profileren als duurzame ondernemer, kom je daar nu niet meer zo snel mee weg. Wil je echt duurzaam ondernemen, dan moet alles radicaal anders in je bedrijfsvoering. Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker (Radboud Universiteit) legt uit hoe je deze transitie maakt.

Luister naar:

Zo wordt je bedrijfsvoering écht duurzaam

Volgens Jan Jonker zouden bedrijven nu al moeten nadenken over mogelijke schaarste in de toekomst. Hoe zorg je dat je naar een circulair bedrijfsmodel gaat, waarbij je niet meer afhankelijk bent van anderen en zelf impact gaat maken? Bedrijven zouden de focus niet moeten leggen op het harder laten rinkelen van de kassa, maar het maken van impact.

Zeg ondernemer, voor wie maak jij eigenlijk een product of dienst?

De vraag voor wie je jouw product of dienst ontwikkelt, is van belang om de waarde van je bedrijf vast te stellen. Kijken we naar materiële goederen, dan zien we dat er steeds minder waarde aan bezit wordt gehecht. In combinatie met schaarste, is dit dus hét moment om als bedrijf na te denken over een vorm van ondernemen waarin bezit een minder grote rol speelt. Het voorbeeld van de leaseauto kennen we al, maar volgens Jonker kun je dit principe gerust doortrekken naar het snijvlak tussen producten en diensten.

Wat de echte prijs van een product is

‘We zullen de echte prijs voor een product gaan betalen. Het kan niet zo zijn dat we voor enkele euro’s een kledingstuk kunnen kopen, zonder dat de kosten voor het vervoer in een grote vervuilende boot niet in de prijs terugzien’, aldus Jonker. Hier spreek Jan Jonker ook de politiek aan op haar verantwoordelijkheid.. Zijn oproep: ‘de tijd van pappen en nathouden is voorbij. Pas het fiscaal en juridische stelsel aan zodat een economie van waardebehoud echt mogelijk wordt en stel jezelf de vraag ‘in welke duurzame toekomst investeert ik eigenlijk?’

Links

Lees hier meer over de boeken van Jan Jonker en download hier gratis zijn nieuwe boek

Neem voorbeeld aan deze bedrijven, met een duurzame bedrijfsvoering: DutchSpirit, Peeze, Interface, Moonen Packaging en Faber Halbertsma Group

Luister binnenkort de Nationale Duurzame Troonrede via https://www.duurzamedinsdag.nl/


Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach