Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden)

Werkprofessor

|

May 18, 2020

Het zijn onzekere tijden. We zeggen het zo vaak tegen elkaar dat het inmiddels een cliché geworden is. Wat doet onzekerheid met mensen? En wat biedt houvast? Vandaag te gast bij Werkprofessor: Frenk van Harreveld, hoogleraar gedragsbeïnvloeding en verbonden aan Wetenschappelijke adviesraad Corona Gedragsunit van het RIVM. 

Luister naar:

Zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden)

Onzekerheid is niet alleen vervelend, het is ook ongezond. Dat blijkt uit een klassiek Amerikaans onderzoek van Judith Rodin en Ellen Langer naar de invloed van controlegebrek op de gezondheid. De ouderen in een verzorgingstehuis die meer controle hadden – bijvoorbeeld op hun maaltijdkeuze – hadden een minder grote kans om te overlijden dan de ouderen met minder controle.

Geen wonder dus, zegt Frenk van Harreveld, dat veel mensen massaal aan het hamsteren sloegen toen de lockdown werd aangekondigd. ‘Er is niks engers dan te worden blootgesteld aan een risico dat onzichtbaar is. Hamsteren, mondkapjes: in een pandemie geeft het mensen een gevoel van controle.’


Zekerheid uitstralen

Thuiswerken met jonge kinderen, inkomensonzekerheid, een ongewisse toekomst: veel werknemers worden momenteel op de proef gesteld. Als werkgever is het daarom belangrijk om vertrouwen en zekerheid uit te stralen.

Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan als er maar weinig zekerheden zijn. Zekerheid uitstralen betekent volgens Van Harreveld dan ook niet: jezelf stoerder voor doen dan je bent. Daar prikken mensen gauw genoeg doorheen en dat gaat weer ten koste van je integriteit. ‘Je kunt eerlijk zijn over de onzekerheden en toch helder zijn over je aanpak en de zekerheden die je wél hebt,’ aldus de gedragspsycholoog.


Orde en structuur

Nu zoveel zekerheden zijn weggevallen, is het belangrijk om vastigheden in de dag te bouwen: elke dag een wandeling maken bijvoorbeeld. Van Harreveld: ‘Als je ziet dat je werknemers het moeilijk hebben met thuiswerken, probeer ze dan te helpen met het aanbrengen van orde en structuur in de dag. In onzekere tijden biedt dat écht houvast.’


De tips uit deze podcast:

  1. Realiseer je wat onzekerheid met mensen doet;
  2. Communiceer met zekerheid; ook over de dingen die je niet zeker weet;
  3. Help je werknemers met het aanbrengen van orde en structuur.


Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach