Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat je ziet als je in de spiegel van jouw organisatie kijkt

Werkprofessor

|

June 1, 2020

Wat is de beste manier om een cannabis netwerk op te rollen? En wat daarvan is relevant voor gewone bedrijven? Hoe kun je de wetenschap over complexe systemen, opgedaan in organisaties maar ook bij immuunsystemen toepassen in onze organisaties? Hoe leer je de netwerkstructuur van jouw bedrijf kennen? Wat zie je als je in de organisatie spiegel kijkt?

Luister naar:

Wat je ziet als je in de spiegel van jouw organisatie kijkt

Een voorsprong door inzicht in de complexe systemen in een organisatie

Peter Sloot, hoogleraar complexe systemen en directeur van het Institute for advanced study in Amsterdam en Wendy van Ierschot, podcastmaker voor BNR, ondernemer (VIE People) en investeerder (VIE Tech Capital) zoeken in deze podcast naar het antwoord op de vraag: wat kan wetenschap over complexe systemen ons brengen ter inspiratie en hoe krijgen we daarmee een voorsprong in het gewone bedrijfsleven?

Door middel van wiskundige modellen beweert Peter Sloot dat hij voorspellingen kan maken van hoe processen in de toekomst gaan lopen. Dat levert op dat je eerder kunt ingrijpen en dat je dingen anders kunt doen in je bedrijf voordat het mis gaat.

Ongewenste netwerken? Zo rol je ze op.

Wil je invloed hebben op een ongewenst netwerk binnen je organisatie? Wat is dan de beste manier om dat te doen? Een vergelijking met het oprollen van een cannabis netwerk lijkt ver af te staan van het bedrijfsleven, maar is verrassend toepasbaar.

Hoe ziet jouw spiegel van de organisatie eruit?

Ook heeft Peter het over het maken van een spiegel van de organisatie. Wat is de formele en informele structuur van de organisatie en hoe liggen die op elkaar? Als je de mismatch tussen de formele en informele structuur kunnen kwantificeren, dan is dat mogelijk wel een indicator voor het succes van het bedrijf in de toekomst.

Wil jij een spiegel van jouw organisatie of wil je meer weten over de modellen die het succes van jouw organisatie kunnen voorspellen? Neem dan contact op met Peter Sloot en luister deze aflevering van de Werkprofessor via jouw favoriete podcast-kanaal. Peter is ook pleitbezorger voor meer samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap. Het gebrek aan een gemeenschappelijke taal is vaak een barrière. Deze podcast helpt alvast daarbij. Hij doet een oproep om die samenwerking meer op te zoeken: je kan door een andere lens naar je onderneming kijken, de wetenschap kan daarmee voorspellingen doen over jouw acties die je plant voor jouw bedrijf.

De tips uit deze podcast

  1. Als je een ongewenst netwerk wilt oprollen, ga dan op zoek naar de moeilijkst vervangbare persoon.
  2. Stuur beter door het maken van een spiegel van je organisatie, breng de formele en informele structuur in kaart en kijk hoe deze op elkaar liggen. Hoe? Dat bespreken we in de podcast.


Links

https://www.peter-sloot.com/

https://www.ias.edu/

https://www.nature.com/articles/srep01223

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsif.2013.0568

https://www.youtube.com/watch?v=Qhk9ciHlzzo

https://www.youtube.com/watch?v=7DR18Ngzr4I

Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach