Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Thuiswerken, ideaal of ellende?

Werkprofessor

|

November 2, 2020

Als eerste grote bedrijf in Nederland kondigde VodafoneZiggo aan om de medewerkers te laten kiezen. Ze mogen de helft van de tijd gaan thuiswerken. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe geeft zijn oordeel: juist die vrijheid moet je medewerkers niet geven.

Luister naar:

Thuiswerken, ideaal of ellende?

Vroeger moest je naar kantoor om je informatie op te halen, dat is sinds het internet al een tijd niet meer zo. Maar we moesten nog wel naar kantoor omdat daar mensen zaten, ook dat is nu aan het veranderen. Sinds corona hoef je niet meer op je werk te zijn, ook vanuit je hangmat op het strand zou je kunnen werken. In deze podcast neemt Kilian, verbonden aan de Vrije Universiteit, ons mee in zijn visie over de thuiswerkrevolutie.

Elke medewerker wilt iets anders

Als je de vraag stelt aan je mensen hoe vaak ze op kantoor willen werken gaat het fout, aldus Wawoe. Mensen zijn verschillend, dus elke medewerker heeft zijn of haar eigen voorkeuren. Het probleem is dat je medewerkers elkaar nodig hebben, maar als een van de medewerkers liever thuis werkt dan raak je die persoon kwijt in de samenwerking.

Thuiswerken is een gevangenisleven

“Tot een groep behoren en daar uit gehaald worden is iets fundamenteels”, dat zegt Kilian over thuiswerken. Hij vergelijkt het met naar de gevangenis gaan, juist die dingen die voor mensen belangrijk zijn in werk worden je nu deels afgenomen: autonomie, verbondenheid en ontwikkeling.

Hoe moet het dan?

In november komt Kilian met een publicatie over dit onderwerp, maar als je nu al aan de slag wilt kan dat. De vraag die je zou moeten stellen is: “voor welke zaken wil jij naar kantoor komen?”. Het moet dus een kwaliteitsvraag zijn, wat moet er op kantoor gebeuren dat toegevoegde waarde geeft. Kilian geeft als voorbeeld ‘rust’, als je met kinderen thuis zit. Hoe je dit in de praktijk als bedrijf kunt uitwerken komt in de podcast aan bod.


Links

Meer over Kilian Wawoe

Artikel van de Harvard Business Review dat in de podcast ter sprake komt


Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach