Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Technequality: een kijkje in de toekomst

Werkprofessor

|

April 19, 2021

We zitten midden in een technologische revolutie, dat is geen nieuws. Het gaat regelmatig over de gevolgen voor de arbeidsmarkt en misschien wel voor jouw werk. Toch wordt er weinig gepraat over hoe we ons nu kunnen voorbereiden op de tijd die na de revolutie komt. Prof. Dr. Mark Levels onderzoekt dit met zijn Europese onderzoeksgroep Technequality.

Luister naar:

Technequality: een kijkje in de toekomst

Prof. Dr. Mark Levels is hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht en leidt in die hoedanigheid de het Technequality project. De onderzoeksgroep heeft een helder doel: “begrijpen hoe technologische innovatie werk, onderwijs en ongelijkheid beïnvloedt”. 

Make or buy

Een groot onderdeel van de uitdaging waar we als samenleving voor staan is het make or buy principe. Als er banen veranderen door een revolutie, dan is de vraag altijd of je medewerkers gaan omscholen en opleiden, of ze laat gaan en nieuwe medewerkers zoekt. Mark heeft een duidelijke voorkeur voor het omscholen en opleiden, maar geeft aan dat de oplossing eigenlijk een stap eerder ligt. “We weten niet zeker welke banen gaan verdwijnen” geeft Mark aan, maar dat er banen gaan verdwijnen is zeker, als we nu bijvoorbeeld ons onderwijssysteem anders gaan inrichten, plukken we daar straks de vruchten van en is omscholen een onderdeel van het werksysteem geworden.

Wat we kunnen doen

“De truc is: hoe zorgen we ervoor dat we als economie zoveel mogelijk profiteren van de mogelijke productiviteitsgroei die automatisering mogelijk maakt, terwijl we de sociale gevolgen zoveel mogelijk verzachten” aldus Mark. In de podcast legt hij uit dat dit gaat door nu na te denken over de situatie van straks, waarin duidelijk wordt dat er verschillen zitten in hoe hard mensen geraakt gaan worden. Dat zorgt voor nieuwe soorten ongelijkheid, die we nu nog deels kunnen voorkomen. 

Links
Meer over Mark Levels

Meer over Technequality


Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.

Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach