Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hoe het ongezegde de besluitvorming beïnvloedt 

Werkprofessor

|

May 4, 2020

We doen het allemaal wel eens: tijdens een vergadering zwijgen, om het na afloop wél met een collega te delen. Dat zwijgen heeft een grotere invloed op de koers van een bedrijf dan je denkt. Vandaag te gast bij Werkprofessor: promovenda Marilieke Engbers, verbonden aan de Vrije Universiteit, en ondernemer Bas Beek, founder van CompaNanny. 

Luister naar:

Hoe het ongezegde de besluitvorming beïnvloedt 

Spreken is zilver, zwijgen is goud, is een bekend gezegde. Maar bij het leiden van een bedrijf is dat nog maar de vraag, blijkt uit het onderzoek van promovenda Marilieke Engbers.

Zij doet aan de Vrije Universiteit onderzoek naar het ongezegde in de bestuurskamer. De dingen die we liever niet hardop zeggen, bijvoorbeeld omdat we de ander niet willen kwetsen of in diskrediet willen brengen. Haar belangrijkste conclusie: het ongezegde vermindert de kwaliteit van de besluitvorming, omdat niet alle informatie wordt gedeeld.  


Gefluister bij de koffieautomaat

Het geroddel na een belangrijk informeel besluit, het gefluister bij de koffieautomaat. ‘We vinden het bijna normaal,’ zegt Engbers. Daarin schuilt niet alleen groot energielek in een bedrijf; het beïnvloedt ook de besluitvorming – omdat er op die manier impliciete ‘coalities’ in een bedrijf ontstaan.

Om die reden is het ook handig om als ondernemer altijd expliciet om feedback te vragen van je werknemers. Dat voorkomt dat mensen onderling hun beklag gaan doen. ‘Dat kan best confronterend zijn,’ aldus Bas Beek. Zelf hoorde hij dat hij voor veel mensen in zijn bedrijf onbereikbaar was. ‘Waardevolle informatie, waar je wat mee kunt.’


Maak het expliciet

In haar werk heeft Engbers regelmatig gezien hoe ver teams in een bedrijf kunnen gaan om confrontaties maar te vermijden. ‘Soms zie ik teams oplossingen bedenken voor problemen die niet uitgesproken worden, zonder dat ze het doorhebben. Dat kost tijd en energie. Je gaat van rotzooi naar rotzooi.’

Er is maar één oplossing en dat is het expliciet benoemen. ‘Problemen die niet expliciet benoemd worden, halen je altijd in,’ aldus Engbers.


De tips uit deze podcast:

1. Ben je bewust van het ongezegde in gesprekken – bij jezelf en bij de ander;

2. Vraag expliciet om feedback en sta open voor kritiek;

3. Maak informele besluitvorming zo expliciet mogelijk.

Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach