Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit is de best beluisterde podcast ooit*

Werkprofessor

|

September 21, 2020

Ook als je altijd een hekel had aan wiskunde, kun je veel uit cijfers halen voor je bedrijfsvoering. Maar cijfers gebruiken heeft ook risico’s. Want als jij een bedrijfsmatige keuze maakt op basis van cijfers, ken je dan altijd de bron en de onderzoeksmethode? Sanne Blauw, econometrist en auteur van Het bestverkochte boek ooit*, neemt ons mee in de valkuilen. En ze laat ons zien dat je geen wiskundige hoeft te zijn om goed met cijfers te kunnen werken.

Luister naar:

Dit is de best beluisterde podcast ooit*

Het bestverkochte boek ooit wordt bewust met een asterisk geschreven, de bijbehorende voetnoot: ‘met deze titel’, is namelijk essentieel voor de betrouwbaarheid van deze claim. Precies dat is waar Sanne Blauw ons van bewust wil maken: “Ik zie met pijn in mijn hart toe hoe vaak het mis gaat, soms bewust en soms onbewust. Mensen laten zich vaak in de luren laten leggen door cijfertjes die eigenlijk niet kloppen”. 


Waar je op moet letten

Sanne legt de nadruk op je eigen verantwoordelijkheid als gebruiker van cijfers. “Je zult altijd moeten controleren wat de bron is en op welke manier het onderzoek uitgevoerd is”. Ze haalt het voorbeeld aan van een peiling op Twitter. Op het eerste oog is daar misschien niets mis mee, tot je bedenkt dat op Twitter een specifieke groep mensen zit. Een dergelijke peiling is dan al snel gekleurd door de eenzijdige doelgroep. 


Denk aan onderliggende belangen

Denk ook eens na over de boodschapper van de cijfers die je voor je hebt, benadrukt Sanne. Wees er alert op dat je moet beseffen dat de boodschapper van de cijfers een bepaald belang kan hebben. Dit belang zou zomaar eens een grote invloed kunnen hebben op de manier waarop de cijfers gepresenteerd worden. Aan de andere kant kun je ook kritisch zijn op jezelf. Ook als ontvanger heb je vaak belangen bij een bepaalde interpretatie. Wees je bewust van je eigen bias. 


Cijfers in jouw bedrijf

Sanne staat samen met Wendy van Ierschot ook stil bij de wet van Goodhart. ‘Sturen op cijfers zorgt ervoor dat mensen prikkels krijgen die cijfers te manipuleren’, legt ze uit. Zo kunnen cijfers dus een verkeerde prikkel geven aan je medewerkers.


Links


Lees hier meer over Sanne Blauw:

https://www.sanneblauw.com/

Sanne Blauw en De Correspondent

https://decorrespondent.nl/sanneblauw

Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) nu in dertien talen beschikbaar.

https://kiosk.decorrespondent.nl/products/het-bestverkochte-boek-ooit-met-deze-titel-sanne-blauw-boek

Artikel over de Wet van Goodhart (besproken in de podcast)

https://www.fondsnieuws.nl/columns/hans-betlem/de-wet-van-goodhart


Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

mailto: wendy@viepeople.com


Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach