Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

De huidige cao is sociaal en economisch schadelijk

Werkprofessor

|

May 3, 2021

Een handvol vakbonden en werkgeversorganisaties bepalen wat wij verdienen en wanneer we met pensioen mogen, die afspraken leggen ze dan vast in collectieve arbeidsovereenkomsten; cao’s. Mede-oprichter van het Alternatief voor Vakbond (AVV), Martin Pikaart, schreef het boek Het Polderkartel over dit principe en is vandaag te gast bij Wendy van Ierschot in de Werkprofessor.

Luister naar:

De huidige cao is sociaal en economisch schadelijk

Martin Pikaart is gepromoveerd wiskundige aan de Universiteit Utrecht, mede-oprichter van het Alternatief voor Vakbond en en auteur van Het Polderkartel. Hij schreef dit boek om inzichtelijk te maken wat er mis is met de huidige situatie. 

Waarom dit een probleem is

De kern van het probleem is duidelijk volgens Martin: “dit zijn afspraken waar niet iedereen in vertegenwoordigd is, de leden van de vakbonden zijn voornamelijk oudere mannen met een vast contract”, het effect daarvan is dat jonge flexwerkers zich niet vertegenwoordigd voelen. Toch is de cao nog steeds erg nuttig: “het beschermt de positie van de werknemer die een zwakkere positie heeft dan de werkgever”, het gaat hierin echter om de balans legt Martin uit; “je moet de kloof tussen groepen als flex en vast, of jong en oud gaan dichten”.

Zo moet het wel

Als je de kloof niet weet te dichten is de cao sociaal en economisch schadelijk, dat wordt in de podcast duidelijk. Martin ziet een kans in het bestaan van het internet: “dankzij het internet kun je de jongere en flexibele medewerkers bereiken, zonder dat ze lid zijn van een vakbond”. Door middel van het internet kunnen we dus mensen mee laten praten die normaal niet aan tafel zitten, met als resultaat een stuk breder gedragen en effectief cao dankzij het loskoppelen van zeggenschap en vakbondslidmaatschap. Luister de hele podcast met Martin Pikaart voor alle aangedragen oplossingen of lees zijn boek voor het hele verhaal.

Links
Informatie over het Alternatief voor Vakbond (AVV)

Het boek van Martin Pikaart: Polderkartel 

De Harvard onderhandelingsmethode, die wordt besproken in de podcast  

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.

Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach