Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bestaat je organisatiecultuur nog na een jaar corona

Werkprofessor

|

February 15, 2021

Door corona zitten we in een collectieve cultuurshock. Antropologen zijn al lang bekend met cultuurshocks en de fases waar mensen doorheen gaan tijdens een dergelijke shock. Jitske Kramer schreef het boek ‘werk heeft het gebouw verlaten’ over dit principe op de werkvloer gedurende het afgelopen jaar.

Luister naar:

Bestaat je organisatiecultuur nog na een jaar corona

Jitske Kramer is corporate antropoloog, ze onderzoekt hoe mensen een cultuur vormen, en hoe een cultuur mensen vormt. Met Jitske kijken we in deze aflevering van de Werkprofessor naar het afgelopen corona-jaar en de mate waarin de cultuur zoals we die kennen nog bestaat. Een ding is zeker: onze cultuur is aan het veranderen.

Van aanloopfase naar de honeymoon

Jitske neemt ons mee in de verschillende fasen van een veranderende cultuur. De eerste twee fasen bij een cultuurverandering als de corona-tijd zijn de aanloopfase en de honeymoon fase. In de aanloopfase, weet je dat je dingen moet gaan veranderen en voorbereiden. Bij corona was de fase erna voor veel mensen heel kort. Jitske legt uit: “je vond het eigenlijk ook wel fijn dat thuiswerken en de rust”. Ook deze fase gaat voorbij, en dan kom je in de cultuurshocks.

De cultuurshock

De eerste shock gaat over gedrag: “Je moet op allerlei manieren je gedrag aanpassen” aldus Jitske. Daarna komt de shock van de fundamentele overtuigingen: “dan ga je je afvragen wat je er eigenlijk van vindt”, dat is een pittige periode. Na de cultuurshocks komt ook nog de terugkeerfase, we zijn er met corona nog niet aan toe, maar die tijd gaat wel komen. Je bent veranderd en je kijkt anders naar dingen, dus je kunt niet terug naar je oude situatie. Hoe dan wel, hoor je in de podcast.

Links
Meer over Jitske Kramer

Het nieuwe boek van Jitske Kramer

Sapiens (graphic novel) besproken in de podcast

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach