Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bedrijven, word wakker: je personeel zit zich ziek

Werkprofessor

|

August 10, 2020

In 2012 werd door de WHO de physical inactivity pandemie uitgeroepen: een pandemie van ziekten gerelateerd aan het vele zitten in de huidige maatschappij. De werkvloer zoals we die kennen heeft daarin een belangrijke rol. Erik Scherder, Neuropsycholoog verbonden aan de VU, verbaast zich dat bedrijven niet wakker worden en de manier waarop er gewerkt wordt drastisch veranderen. 

Luister naar:

Bedrijven, word wakker: je personeel zit zich ziek

De Nederlandse norm is dat je bij elkaar een half uur per dag moet bewegen. Erik Scherder pleit voor een strengere norm: minimaal een half uur aaneengesloten bewegen per dag. Op dit moment voldoet slechts de helft van de Nederlanders aan die norm en dat is een probleem. Dat probleem beschrijft Erik Scherder aan Wendy van Ierschot (VIE People) in deze editie van de Werkprofessor.

Start bij bewustwording

Snappen waarom beweging zo belangrijk is, kan helpen bij het activeren van medewerkers. Het eerste aspect is het doorbloeden van de hersenen, dat is van belang om te kunnen nadenken. Doorbloeden doe je door te bewegen legt Erik Scherder uit. Het tweede aspect is het telkens anders aansturen van de zenuwen in de hersenen. “Elke keer als jij je hersenen op een andere manier activeert heeft dat een positief effect. Door te bewegen doe je dat, omdat beweging elke keer anders is.”

Het probleem van de werkvloer

De werkvloer is ingericht op zitten. De recente ontwikkeling van het sta-bureau blijkt maar iets beter dan zittend werken. Elk uur dat je zit, moet je een half uur wandelen om het negatieve effect van het zitten weg te halen. De oproep is daarom duidelijk: vergaderen en bellen doe je waar mogelijk terwijl je beweegt. Een andere belangrijke factor om de hersenen te activeren is het doen van moeite. Op de werkvloer is het van groot belang dat er veel variatie en activatie in het werk zit. Hoe vaker je het gevoel hebt ‘wat gebeurt er nu weer’, des te beter je dag is voor je hersenen. Repeterend werk is dus dodelijk, je kunt dan niet meer van je mensen verwachten om initiatief te tonen.

Erik Scherder sluit af met een ideaalbeeld: “Het zou toch wat zijn als we bij de volgende pandemie in heel Nederland, uniek in de wereld, een weerstand hebben opgebouwd door een actieve leefstijl.” Luister de hele podcast om te horen wat we goed kunnen doen en hoe we met een heel bedrijf meer in beweging kunnen komen.

Links

Meer over Erik Scherder

Wat adviseert de WHO in corona tijd over beweging

Universiteit van Nederland met Erik Scherder: over de beweegnorm in Nederland


Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Alle afleveringen

Subscribe to Wendy's weekly podcast on BNR

We know so much about human behavior, but we barely use this knowledge while we work. This is a missed opportunity. In The Workprofessor, made by the Dutch Business News Radio & Wendy van Ierschot, new scientific research on human behavior is discussed in a lively dialogue with the expert & an entrepreneur. (Podcast is in Dutch)

BNR
Spotify
Apple Podcast
A results-driven approach