Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Samenwerken is ook een vak

Organization & Teams

|

June 3, 2021

June 3, 2021

Afgelopen week werd in de krant (Financieel Dagblad, 29 mei 2021) gespeculeerd over een nieuwe investeringsronde bij Mollie. De waardering zou daarmee op 4 miljard uitkomen. Ik zie ons nog zitten, jaren geleden, Susanne Boot en ik met Gaston en Adriaan. Het was in ‘the early days’ en we bespraken hoe Mollie verder kon groeien, hoe zet je een goede cultuur neer, maar vooral ook hele banale dingen. Wie nemen we aan? Wie besluit waarover? Wat is de rol van Adriaan (founder) en van Gaston (CEO)? Hoe trainen we nieuw management terwijl we niet hiërarchisch willen worden? Hoe verdeel je het werk waarbij je elkaars krachten benut? Bij succesvolle bedrijven lijkt het allemaal vanzelf gegaan. Ze hebben de juiste beslissingen genomen op het juiste moment. Ze zijn, achteraf ook met een beetje geluk, meestal ook in de goede tijd gestart. Maar niks is minder waar, het is nooit vanzelf gegaan. Ja, een beetje geluk hebben we allemaal nodig maar echt heel veel zit ook in wat je doet als founder. Jullie zijn onze grootste uitdaging beste ondernemers.

Er is een boek in de maak, waarin ik de ervaringen deel die tot succes leiden. We gaan hier en daar alvast een voorproefje geven. Voor vandaag is het thema samenwerken.

Welk antwoord zou je geven op deze vraag: Kan je samenwerken?

A. Natuurlijk kan ik samenwerken, ik ben een mens, ik heb een partner, zolang mensen een beetje normaal doen kan ik met iedereen samenwerken.

B. Natuurlijk kan ik samenwerken, ik snap heel goed dat ik ook soms lastig ben om mee samen te werken, vooral als ik ga drammen, maar als ze me erop wijzen dan weet ik wel dat ik dan even de tijd moet nemen om goed te luisteren. We komen er altijd wel uit.

C. Natuurlijk kan ik samenwerken, we hebben een top team. Iedereen doet wat hij moet doen. En als ze dat niet doen, dan ben ik van de school: “hire slow, fire fast”. Je moet wel een beetje hard zijn als het aankomt op resultaten. Dat gemiep van ‘het is niet gelukt’, daar hou ik niet van.

D. Natuurlijk kan ik samenwerken. Ik doe het liefst alles alleen maar zo werkt het niet als ondernemer. Ik moet wel. Ik zorg wel voor mensen die niet lopen te zeuren en gewoon doen. Zeuren doen ze maar bij hun partner(s).

Ja zo gaat dat dus. Ik ben nog geen ondernemer tegengekomen die zegt: nee, ik kan eigenlijk niet zo goed samenwerken en ik wil daar beter in worden. Of een ondernemer die zegt, en dat mag ook, dat samenwerken dat zit me niet in het bloed. Ik werk graag alleen en maak vaart. Ik ga zorgen dat iemand anders de teams gaat aansturen en mij ook aanstuurt. Ik weet dat het belangrijk is, maar laat het mij niet doen.

De allerbelangrijkste les om te leren is: ken uzelf. Waar ben je goed in en waar heb je een hekel aan? Als jij als ondernemer doet waar je goed in bent, en respecteert dat dat dus niet in alles is, dan kan de rest van de organisatie ook ademen. Niemand is goed in alles en veel ondernemers zijn dus niet zo goed in samenwerken; ze lopen te ver vooruit, ze stellen zich niet kwetsbaar op, ze lopen als een olifant door de porseleinkast en als er iets valt, dan ligt het aan de ander…

Vaak weten ze het wel dat het zo is, maar verander jezelf daar maar eens in. Ik heb mezelf niet verandert, maar ben me wel bewust van mijn gedrag, laat me er graag op coachen en er mogen ook grappen over worden gemaakt. Dat maakt veel uit.Share this article

Want bi weekly inspiration?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Continue reading

Make it work

Wondering if VIE fits your company? Contact us and we'll be happy to show you.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.