Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kernwaarde “open en eerlijk”, maar nu even niet

Organization & Teams

|

January 15, 2021

January 20, 2021

Toeslagenaffaire; het kabinet valt. Hoe kan het nou dat niemand echt ingreep? Dat blijft gissen.

Wat wij zien is dat beleidsmakers (zoals directie, management en ambtenaren) vaak hun beleid maken zonder echt te luisteren naar hun medewerkers en klanten zonder daarbij persoonlijke situaties af te wegen. Bedrijven willen vaak geen precedent scheppen, maar als we iedereen als eenheidsworst behandelen gaat het vaak mis. De balans, altijd maar weer die balans…

De oplossing in deze tijd ligt in wat we noemen: kernwaarden. Tien jaar geleden had niemand nog van kernwaarden gehoord. Kernwaarden verwoorden waar je voor staat, wat je nastreeft en welke afwegingen je maakt in besluitvormingen. Het functioneert als moreel kompas en geeft mensen richting om daarbinnen (zelfstandig) te handigen. 

Stel, je zit in een vergadering geïrriteerd naar een collega te kijken, die in jouw ogen niet luistert naar de mening van anderen, maar gewoon zijn/haar eigen standpunt erdoor drukt. Zeg je daar wat van of mopper je erover bij de koffieautomaat? Binnen onze (VIE-) kernwaarde ‘oprecht direct’, verwachten wij van onze mensen dat ze hun irritaties uiten. Op een gepaste manier uiteraard, maar het moet zeker gedeeld worden met de persoon in kwestie - en dus niet destructief achteraf zonder dit met de persoon in kwestie te delen.

Het gaat vaak mis bij kernwaarden doordat we mooie termen als uitgangspunt nemen, maar ze in de praktijk niet naleven of het tegenovergestelde verwachten. Dus we zeggen “samen lossen we dit op”, maar we geven hier geen uitvoering aan in ons werk. Dan is er dus geen sprake van de daad bij het woord voegen als het gaat om het daadwerkelijk incorporeren van een dergelijke kernwaarde. Men moet op basis van de kernwaarden bereid zijn om mensen te ontslaan én mensen aan te nemen. Zo belangrijk zijn ze! Share this article

Want bi weekly inspiration?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Continue reading

Make it work

Wondering if VIE fits your company? Contact us and we'll be happy to show you.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.