Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Het oliemannetje

Organization & Teams

|

June 17, 2021

June 21, 2021

De onderstroom van informatie

De finance medewerker van mijn klant doet ook "HR erbij”. Zo gaat dat vaak bij kleinere bedrijven: te klein voor vaste HR ondersteuning en te groot om er niets aan te doen. Deze finance dame, Sandra, vindt HR zaken net zo belangrijk als haar finance taak. En daar hebben we dus geluk mee! Ze vindt het belangrijk dat haar collega’s lekker in hun vel zitten, een fijne werkplek hebben met goede spullen en last but nog least: af en toe even hun verhaal kwijt kunnen. Ze weet dus ook veel. Ik noem dat ‘de onderstroom informatie’. Ze weet hoe het écht met mensen gaat, de zorgen die er soms zijn of de irritaties, de onuitgesproken verwachtingen. Precies die informatie die founders of leidinggevenden vaak missen. Omdat het niet meer of nog niet tegen ze wordt gezegd: te spannend of simpelweg; nooit een geschikt moment.

Open groeicultuur

Sandra is het ‘oliemannetje’. Op de juiste momenten, geeft ze een signaal af of brengt ze dingen uit de onderstroom naar boven. Daarmee wist ze al een aantal keer te voorkomen dat medewerkers hun baan opzegden, uitvielen of in conflict raakten. We zien zo vaak dat founders of leidinggevenden er van overtuigd zijn dat alles gewoon goed gaat. Daarbij hoort dan altijd de tekst:  “Mijn deur staat open! Als er iets is kan je altijd bij me binnenstappen, dat weet iedereen. En ik hoor niets, dus het gaat goed”. Ze onderschatten daarmee de drempel voor de deur. Daar stap je als medewerker niet zomaar overheen als je ergens mee zit. Natuurlijk zou het goed zijn als die drempel er niet ligt. Een van de kenmerken van een open groeicultuur is, dat mensen hun zorgen of frustraties kunnen delen, zonder dat dit negatieve gevolgen voor ze heeft. Dat vraagt echter om oefening en aandacht. Van leidinggevenden en zeker ook van medewerkers. Dus ondertussen is het fijn dat Sandra er is. Om onzichtbare bruggetjes te slaan en mensen te verbinden.

En dat werkt net als met olie: je ziet er nauwelijks iets van, maar als de olie op is, lopen de raderen vast. Dus deze is voor Sandra en alle andere HR professionals die soms denken: hoe leg ik nou uit waar ik impact maak? Hier dus!

Share this article

Want bi weekly inspiration?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Continue reading

Make it work

Wondering if VIE fits your company? Contact us and we'll be happy to show you.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.