Corona Downloads

Download our FAQ & NOW FUND INFORMATION

Corona Downloads

Download our FAQ about what and how to communicate with your employees, about variations of leave, work-life balance and terms & conditions. And a separate download with all information on the NOW fund (for dutch companies).

Thank you. You can download the documents by clicking on the buttons below:

Corona Impact FAQ NOW Fund Information
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Commit to personal discipline

Personal Growth

|

June 10, 2021

June 10, 2021

Discipline, een woord met veel betekenissen.

Een goede CEO en/of oprichter die zijn of haar bedrijf echt wil laten doorgroeien heeft discipline nodig. Ik gebruik discipline vaak in mijn speeches. Bijvoorbeeld als tegenhanger voor de bereidheid om te experimenteren. Die speech gaat over wat de beste beslissingen zijn voor management teams om harder te groeien. Daarvoor hebben we gedrag nodig dat leidt tot een innovatieve cultuur (zoals: bereidheid om te experimenteren, fouten te maken, open en eerlijk tegen elkaar te zijn, beslissingen te nemen). Maar, dat zijn allemaal van die ‘nice-to-have’ gedragingen. Die willen we allemaal wel.

Om dat in jouw bedrijfscultuur echt te laten terugkomen horen daar echter minder leuke en gedisciplineerde gedragingen bij. Het is eigenlijk een soort lange lijn, een continuüm, met op het oog twee uitersten. Je wilt dat mensen experimenten aan gaan om nieuwe ontdekkingen te doen, en tegelijkertijd wil je niet dat er maar een beetje op los wordt geëxperimenteerd, zonder enige vorm van reflectie. Dus aan de ene kant van de lijn staat experimenteren, aan de andere kant discipline en aandacht voor wanneer een experiment gewoon mislukt is of niet beter dan alternatieven. Beide uitersten op zichzelf zijn het ook niet. Super gedisciplineerde organisaties laten vaak te weinig ruimte voor creativiteit en interactie met de klant. Super experimenteel gerichte organisaties komen vaak niet uit de start-up fase. Ze blijven maar door gaan met verbeteren. Er moet ook een punt komen waarop je zegt: dit is het, we gaan dit groot maken. We moeten ze allebei tegelijkertijd een plek geven. Heel uitdagend en geweldig als het lukt.

Discipline dus. Om te zeggen: we starten deze experimenten, en we evalueren dan en dan om de resultaten te bekijken. En over x tijd, als het dan niet y heeft opgeleverd, stoppen we ermee. En experimenteer ruimte dus: nieuwe routes ontdekken. Fouten maken, onderzoek doen. Gary Pisano schreef een heel goed artikel hierover (must read voor alle ondernemers): the hard truth about innovative cultures.

Naast deze ‘organisatorische vorm van discipline’: geldt voor de ondernemer nog een andere vorm van discipline, die op persoonlijk niveau. Veel top CEO’s drinken niet, sporten veel en maken per dag een duidelijke prioriteiten lijst. Ze laten zich niet afleiden door de waan van de dag.

Die discipline, die kunnen wij, gewone stervelingen ook trainen. Elke dag een vast ritme met opstaan bijvoorbeeld. Veel grote leiders beginnen hun dag met 10-10-10. Meteen uit bed, 10 minuten uitspreken voor jezelf waar je dankbaar voor bent. Daarna 10 minuten lezen uit een boek waarin positieve en opbeurende dingen staan. Afsluiten met 10 minuten in een boekje opschrijven hoe het met je is. Waar je trots op bent en wat je uitdagingen zijn. Voor het ontbijt nog mediteren of lichamelijke oefeningen doen maakt het helemaal een kanjer van een start van de dag. Het blijkt een recept voor een goed gefocuste dag. Zie ook dit artikel van de Forbes over 15 goede gewoonten van grote leiders.  

Iedere avond opschrijven waar je dankbaar voor bent en wat je hebt geleerd, draagt bij aan je eigen geluk. Dus dat is helemaal mooi. Je oefent je vaardigheid voor discipline én je krijgt meteen je waardering terug: namelijk meer geluksgevoel.Share this article

Want bi weekly inspiration?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Continue reading

Make it work

Wondering if VIE fits your company? Contact us and we'll be happy to show you.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.