Weet wat jouw kernwaarden zijn in 3 stappen

HR Operations

May 9, 2023

Weet wat jouw kernwaarden zijn in 3 stappen

HR Operations

May 9, 2023

Weet wat jouw kernwaarden zijn in 3 stappen

HR Operations

May 9, 2023

Ontdek het belang van kernwaarden in jouw bedrijfscultuur: de essentie van je identiteit. Ze bepalen beslissingen, relaties en klanten.

Wat zijn kernwaarden?
In een notendop zijn kernwaarden de zaken die jij het belangrijkst vindt in de cultuur van jouw bedrijf. Het is het lijstje dat je wilt dat mensen aflopen als ze een besluit moeten nemen zonder dat jij erbij bent. De reden dat ik het heb over kernwaarden en niet simpelweg over ‘waarden’, is omdat ze de kern zijn van je identiteit. Ze bepalen de prioriteiten, wat je doet (en hoe je het doet), je relaties, wie je zult aannemen en welke klanten je de deur gaat wijzen. 

Voorbeelden van kernwaarden

Als je weet wat jouw kernwaarden zijn, kun je daar ook al bij het aannemen van mensen rekening mee houden. Mensen die passen bij jouw kernwaarden voelen een gemeenschappelijke deler met elkaar. Bij VIE People hebben we de kernwaarden ‘beter maken, samen doen en oprecht direct’. Voor elke kernwaarde is beschreven wat we daarmee bedoelen. Voor ons is dat bijvoorbeeld dat we willen dat mensen denken: maak ik het beter met wat ik nu bedenk of doe, doen we het samen en ben ik oprecht direct in wat ik nu voorstel of beslis?


Waarom is dit belangrijk?
De kernwaarden gebruik je niet alleen voor het selecteren van wie bij je kan werken, maar ook om te bepalen of een klant bij jou past of om te weten wie de beste presteerders zijn. Zonder de kernwaarden zou je iemand de best presterende medewerker van jouw bedrijf kunnen noemen, omdat deze persoon de meeste omzet heeft binnengehaald. 

Maar wat als deze persoon ook roddelt, andere mensen een mes in de rug steekt, sales afspraken van andere personen inpikt op het moment dat het er succesvol uitziet? Als deze persoon dingen verkoopt die je niet kunt waarmaken of collega’s wegjaagt die net zo slim zijn of misschien zelfs slimmer? Als deze persoon ervoor zorgt dat anderen niet willen werken bij jouw bedrijf? Wil je dat gedrag belonen? Is het iets wat jouw bedrijf verder brengt in de toekomst of levert het alleen korte termijn rendement op? 

De droom waar je aan werkt en waarom je dat zo belangrijk vindt, dat is waar je elkaar echt op wilt vinden.

Kom er hier met 3 oefeningen achter, ondersteund door instructievideo’s, wat jouw kernwaarden zijn!

Lees hier onze businesscase over kernwaarden en succesvolle groei.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen