Het ultieme recruitmentproces in 5 stappen

HR Operations

March 21, 2023

Het ultieme recruitmentproces in 5 stappen

HR Operations

March 21, 2023

Het ultieme recruitmentproces in 5 stappen

HR Operations

March 21, 2023

Optimaliseer je recruitmentproces: benut intern potentieel, focus op cultuurfit, gebruik ambassadeurs en bouw een continue talentpijplijn.

Talent, wie zoekt het niet?! Je hebt tevreden klanten, bent aan de slag met productontwikkeling, misschien wel een investering binnengehaald en je wil jouw impact vergroten. Je bent op zoek naar de beste mensen om jouw organisatie verder te brengen en te laten groeien. Maar waar vind je die?

Stap 1 - Maak interne werving onderdeel van je recruitmentproces

Start het recruitmentproces binnen de organisatie zelf. Begin eens bij het talent dat er al is! Jouw beste medewerkers kunnen namelijk ook verleid worden door een andere werkgever. 

 • Kijk naar de  potentie van je huidige team en hoe zij deel kunnen uitmaken van de groei. Welke rollen kunnen zij nu of in de toekomst invullen die lastig te vinden zijn in de huidige markt? Benieuwd hoe wij hier een klant mee hebben geholpen? Check deze link!
 • Gebruik jouw toptalenten in de kennisoverdracht en het opleiden van jouw juniors. Op deze manier worden jouw juniors de nieuwe toptalenten en kan jij opzoek naar nieuwe juniors in de arbeidsmarkt. Deze zijn namelijk makkelijker te vinden en het aanbieden van een opleidings- en ontwikkeltraject is een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. 

Vind hier nog meer tips voor het binden en boeien van jouw medewerkers.


Stap 2 - Vind je sweet spot

Competenties en vaardigheden zijn niet de enige vereiste voor jouw beste medewerkers. Een derde en misschien wel belangrijkere component is de cultuur fit (bekijk onze businesscase om te zien hoe wij SADC hebben geholpen bij deze uitdaging). Jouw toptalenten hebben de juiste skills én passen bij jouw bedrijfscultuur. 

 • Maak je verhaal richting jouw doelgroep in de arbeidsmarkt.   Een kandidaat kiest voor het verhaal dat inspireert en de club  waar hij/zij  deel van wil uitmaken.  
 • Betrek je huidige beste mensen  in het maken van dit verhaal, zij ademen de cultuur en hebben antwoord op de vraag waarom zij graag voor jou werken. Maak je cultuur concreet en vertaal deze naar kernwaarden en gedragingen die deze cultuur omschrijven. 
 • Investeer in een manier van selecteren  die de  culturele klik en aansluiting met de rol objectiveert om eventuele biases te voorkomen. Dit kan door het voorleggen van een casus waarin je tussen verschillende strategieën kunt kiezen en door het investeren in een  assessment.


Stap 3 - Zorg voor je ambassadeurs

Een geweldige manier om nieuw talent te vinden en aan te trekken is het inzetten van jouw huidige mensen! Zij weten per slot van rekening al hoe leuk het is om voor jouw organisatie te werken en kunnen dit als de beste overbrengen. Een groot deel van jouw toekomstige talenten bevindt zich dus in het netwerk van jouw medewerkers. Deze groep is zelf nog groter als je ook jouw oud-medewerkers en de mensen die bij je hebben gesolliciteerd optelt. Extra belangrijk dus om hen ook als ambassadeurs te behouden.

 • Maak je  medewerkers deelgenoot van de groeiambitie. Leg uit waarom je mensen zoekt en wie dit zijn, geef tussentijds recruitment updates en laat je mensen hierover meedenken en vraag social media posts actief te delen. Maak van recruitment een gedeelde verantwoordelijkheid. 
 • Maak van het sollicitatieproces  een goede ervaring.  Zorg dat je proces en de rollen helder zijn. Train je mensen in het voeren van een goed gestructureerd gesprek zodat ze met de juiste vragen inzicht krijgen of de kandidaat en organisatie bij elkaar passen. Zowel op vaardigheden als op cultuur. Zorg dat iedere kandidaat, ook als ze worden afgewezen, met zorg worden behandeld, zodat ook zij positief spreken over jouw onderneming. Een bedankje ontvangen van een sollicitant voor een afwijzing, het bestaat echt! 
 • Het kan gebeuren dat een medewerker een uitdaging buiten de deur zoekt.  Steun je mensen hierin, hoe vervelend het ook is, zorg voor een goed afscheid zodat ook zij jouw ambassadeur blijven. 


Stap 4 - Vul jouw pijplijn 24/7

Start je met recruitmentproces op het moment dat je mensen nodig hebt?  Dan ben je te laat. Het vinden van talent doe je niet af en toe, het vraagt continu om aandacht. Bouw een talent pijplijn op, zodat je direct mensen kunt benaderen op het moment dat je een vacature open hebt. 

 • Blijf continu zichtbaar in je doelgroep via social media en events. Het werkt nog beter als je medewerkers zelf actief content delen over jullie product, klant of een social event.
 • Zorg dat je in gesprek blijft met mensen uit je netwerk of zodra ze interesse tonen in jouw organisatie.  
 • Zorg dat iedere leidinggevende minimaal een dagdeel per maand aan recruitment besteedt.  Stel je zelf als doel om bijvoorbeeld minimaal 2 potentiële kandidaten per maand te spreken.


Stap 5 - Gebruik HR Tech tools bij het opzetten van je recruitmentproces

Er zijn veel HR Tech tools die de verschillende processen in jouw organisatie efficiënter en leuker maken, zo ook het recruitmentproces. Maak gebruik van de juiste tools om het proces te verbeteren en je mensen te ontlasten van administratieve zaken. Een ATS (Applicant Tracking System) is echt een must-have, anders ga je het nooit winnen van de competitie:

 • Je optimaliseert de kandidaat ervaring;
 • Je krijgt beter inzicht in de recruitment pijplijn van verschillende rollen, zodat je precies weet waar en wanneer je actie moet ondernemen.

Als je recruitment team vakvolwassen is kunnen ze op basis van analytics  voorspellen hoe lang het duurt voordat jij jouw nieuwe toptalent binnen hebt. Wel zo makkelijk voorspellen!

Succes met de jacht op talent en laat het ons weten als je hulp nodig hebt! En neem vooral eens een kijken bij onze HR Tech Community.


Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen