5 tips die helpen hoe om te gaan met salarissen terwijl de inflatie record op record breekt

Growth

March 17, 2022

5 tips die helpen hoe om te gaan met salarissen terwijl de inflatie record op record breekt

Growth

March 17, 2022

5 tips die helpen hoe om te gaan met salarissen terwijl de inflatie record op record breekt

Growth

March 17, 2022

De inflatie breekt record op record. Wij vallen van onze stoel als we sommige salariseisen horen. Je gaat bijna denken dat je als werkgever weinig keuze meer hebt.

De inflatie breekt record op record. Wij vallen van onze stoel als we sommige salariseisen horen. Je gaat bijna denken dat je als werkgever weinig keuze meer hebt. Er is al bijna niemand te vinden, en je wilt ook niet dat jouw mensen weglopen door mooie aanbiedingen van concurrenten. Moet je nu alle salarissen gaan verhogen met 6 % omdat de inflatie zo hoog is (en nog wel even blijft)? 

Ondanks alle nieuwsberichten over oorlog, inflatie en  arbeidsmarktkrapte vinden wij dat je terughoudend  moet zijn met (grote) salarisverhogingen. 

Vallen jullie salarissen niet onder een CAO en ben je vrij om te doen wat je wilt? De volgende 5 tips kunnen helpen bij het zoeken naar deze balans:

  • Gebruik altijd benchmarkdata om een eventuele loonsverhoging op te baseren. Houd hiervoor je ogen open voor ontwikkelingen in de markt en laat je niet direct leiden door mediaberichtgeving. Vergeet bovendien niet dat ook de overheid de koopkracht probeert te bewaken middels compensatie van prijsstijgingen van basisproducten. 

  • Heb je een salarishuis met een minimum en maximum per schaal, dan kun je deze salarisschalen verhogen  aan de hand van de inflatie.  Dat geeft meer ruimte op individuele basis. Begin nooit aan structurele salarisverhogingen op basis van de inflatie. Kijk altijd per individu of diegene een verhoging verdient op basis van performance en de markt. 

  • Mensen moeten een marktconform salaris krijgen om zich respectvol behandeld te voelen. Met een (periodieke) benchmark weet je wat er in de markt gebeurt en of de salarissen die je biedt nog marktconform zijn. Daarbij heb je de  keuze om onder, op of boven de markt te betalen.  Maak deze keuze bewust en zorg voor een helder verhaal naar de mensen.

  • Zorg voor goede spelregels met gelijke beloning en kansen voor iedereen. Het allerbelangrijkste is dat je een helder verhaal hebt naar je mensen hoe je beloningsstrategie is opgebouwd, wat jij als werkgever belangrijk vindt en hoe je ten opzichte van de markt wil betalen en waarom.

  • Het is nu meer dan ooit belangrijk om te weten hoe het met je mensen gaat. Besteed hier aandacht aan want het gaat nooit alleen om de financiële beloning. De kern zit in waardering. Heb je écht  aandacht voor hoe het met iemand gaat? Denk aan een opleiding en biedt doorgroeimogelijkheden.  Maar denk ook aan zaken als een bloemetje bij ziekte of een personal trainer in aanloop naar een belangrijke sportwedstrijd waar je teamlid voor in training is.  Dat je na hebt gedacht wat bij diegene past, daar gaat het om!

Vallen jouw salarissen onder een CAO? 

Mocht je bedrijf onder een verplichte CAO vallen, is de kans groot dat er al wettelijke afspraken bestaan over loonsverhoging door inflatie. Gebruik dit als richtlijn voor salarisverhoging in plaats van het zelf te doen. 

We wensen je veel wijsheid toe, en kijk nog eens of je een goed bedrijf bent om voor te werken? Mensen kiezen steeds vaker voor een bedrijf met een positieve impact op de wereld, met een aansprekend doel en met een cultuur waar je veel kan leren.

Wil je graag een keer met een van onze People Partners hierover sparren? Neem dan vooral contact met ons op!

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen