In 3 jaar tijd van van 35 naar 140 medewerkers met behoud van cultuur

In 3 jaar tijd van van 35 naar 140 medewerkers met behoud van cultuur

Begeleidde Protix succesvol naar industriële productie-oproep, schaalvergroting met nieuw team met behoud van organisatiecultuur.

Klant

Protix

Uitdaging

Transformatie van een research organisatie naar een productie organisatie en sterke FTE groei

Duur

3 jaar

Organisatiecultuur

Een transformatie maken van een research gerichte organisatie naar een volledig draaiende productie op industriële schaal. Niet alleen in FTE, maar ook in de organisatiefilosofie. En dit allemaal mét behoud van cultuur. Het was geen makkelijke uitdaging waar de scale-up Protix voor stond. Midden in hun groeifase schakelden ze ons in om de complete transformatie te begeleiden. En met succes.

 

Protix is een snel groeiende scale-up. Ze zijn de leading company in de industriële kweek van insecten en de verwerking tot eiwit en vetten. De klanten van Protix gebruiken deze eiwitten en vetten om diervoeding te produceren. Daardoor wordt het voer voor kippen, varkens maar ook huisdieren een stuk duurzamer en voorkom je overbevissing voor vismeel of boskap voor sojateelt.

 

De groei van Protix ging niet om een klein beetje opschalen. De scale-up groeide zo hard dat er behoefte was aan extra workforce van 35 tot 50 nieuwe werknemers. Dit compleet nieuwe team was nodig om de nieuwe fabriek van Protix te bemannen. Geen makkelijke opgave! Daarbij was het belangrijk om structuur in te bouwen voor een professionelere organisatie, om HR verder te brengen en om alle operationele zaken op orde te hebben. Tegelijkertijd moesten de kernwaarden en de organisatiecultuur bewaard blijven.

Weet wat jouw kernwaarden zijn in drie stappen.

 

Workshops en trainingen

Hoe pak je zo’n grote uitdaging nou het beste aan? Om te beginnen hebben we doorlopend workshops en trainingen met managers georganiseerd om grip te houden op de performance en sturing van het team. Verder hebben we gekeken naar wat de impact was van de interne communicatie. Wat is de boodschap en wat is de invloed hiervan op de afdelingen? Voor de managers was het ook belangrijk om te leren hoe zij het beste uit hun team kunnen halen. Hiervoor hebben we verschillende activiteiten en (teambuilding) activiteiten georganiseerd.

 

Een nieuw team vinden en klaarstomen voor het werk in de nieuwe fabriek was natuurlijk een omvangrijk project. Waar vind je de mensen die de juiste pioniersgeest hebben en die bij de cultuur passen? Al snel kwam Protix erachter dat het via de reguliere weg van vacature posten en cv’s beoordelen niet zou lukken. Daarom besloten we het anders te doen. We organiseerden speed-dates en events waar veel meer kandidaten dan verwacht op afkwamen. De volgende uitdaging was zorgen dat de Protix cultuur behouden bleef met groei op zo’n grote schaal. Deze horde overwonnen we door een kader te schetsen van de core values en dit bij events en presentaties te communiceren aan de kandidaten. Het sollicitatieproces werd hierop ook ingericht. Ook tijdens de onboarding hebben we veel aandacht besteed aan de core values. Het resultaat is dat alle nieuwe mensen passen bij de Protix organisatiecultuur.

  

Opschalen met behoud van cultuur

We hebben Protix geholpen met het opschalen en met de transformatie naar een draaiende industriële insectenproductie. Met een volledig nieuwe workforce heeft de scale-up een verschuiving gemaakt vanuit de research gefocuste organisatie.

 

Het is ons gelukt om binnen een jaar een nieuw team aan te nemen voor de nieuwe fabriek. Door tijdens het hele recruitmentproces de organisatiecultuur niet uit het oog te verliezen, hebben we de kernwaarden weten te verankeren in het nieuwe team en in de groeiende organisatie. Het pionieren is hierbij nog altijd een belangrijke pijler.

Interesse in het ultieme recruitmentproces? Lees onze blog!

Daarnaast hebben we structuur in de HR-werkzaamheden aangebracht waardoor het bedrijf een professionaliseringsslag heeft gemaakt. Elke teamleider en manager heeft een toolbox met handvatten en training gekregen om hun team te sturen en te mentoren. Jonge managers zijn gecoacht zodat ze met veel meer zekerheid hun nieuwe rol konden uitvoeren. Het resultaat is dat elke afdeling niet alleen in FTE, maar ook in volwassenheid is gegroeid.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.